Районна прокуратура – Ямбол задържа за срок до 72 часа грузински гражданин, обвинен в противозаконно подпомагане на 18 чужди граждани да преминават през територията на страната

Ямбол, 02.12.2022 г.

Районна прокуратура – Ямбол задържа за срок до 72 часа грузинския гражданин И. С. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал 18 чужди гражданин, определящи се като иракчани и сирийци, да преминават през територията на страната. Обвиняемият е целял да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 30.11.2022 г. на път в района на гр. Елхово. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, предл.1, т.3, т.4, т.5, вр. ал.1 от НК.

Подробности по случая съобщи пред медиите прокурор Дойчин Дойчев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Ямбол. Той посочи, че престъпното деяние е извършено по начин, който е опасен за превозваните лица. Всички те са били транспортирани в джип, който е претърпял пътнотранспортно произшествие, който е опитал да се избяга от полицейските служители с висока скорост. Предстои спрямо обвиняемото лице да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Прокурор Дойчев предостави и данни за все по-нарастващият мигрантски натиск на територията на Ямболска област. Само през м. ноември в Районна прокуратура са новообразувани 50 досъдебни производства. През същия период 30 лица са предадени на съд за противозаконно превозване на чужди граждани през територията на страната.

About the Author :