Районната избирателна комисия отхвърли жалбата за влакчето на ГЕРБ

DSC02076Районната избирателна комисия е отхвърлила жалбите за влакчето на ГЕРБ, което продължава да се движи из Ямбол и в изборния ден. За това са сигнализирали от „Патриотичния фронт”, АБВ и ГИСДИ. Комисията приема, че влакчето не представлява агитация, позовавайки се на параграф  1 точка 17 от допълнителните разпоредби на Избирателния кодекс, кспоред които “Предизборна агитация” е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.

Според комисията от влакчето са свалени всички призиви за гласуване и номера, затова само наименованието на партията не било агитация.

Съвсем отделен въпрос е, че през цялата предизборна камрпания това влакче беше подвижната агитация на тази партия и затова самото му  движение продължава да се възприема от хората като такова. Дори и да не агитира, в изборния ден ГЕРБ явно съвсем съзнателно демонстрира наглост и безнаказаност, защото повечето от гражданите, които виждат влакчето се възмущават защо продължава да се движи.

About the Author :