Разширяването на Синята зона на изчакване заради изборите

DSC05604Предстоящите избори и деликатността на предизборната ситуация явно уплашиха настоящия кмет и кандидат за трети мандат и той не посмя да въведе готвените мерки за увеличаване на приходите в общинската хазна – разширението на Синята зона и въвеждане на паяк. Припомняме, че Синята зона беше въведена преди 2 години и обхващаше 12 обществени паркинга с близо 480 места. През тази година в 9 от тях бяха въведени паркинг автомати, за да може служителите да бъдат „пръхвърлени” в новите участъци. Според проекто заповедта за разширението на Синята зона към нея се добавят още 15 улици и междублокови пространства в централната част на Ямбол с 350 паркоместа.

На 14 септември изтече едномесечният срок за обжалване пред Административен съд – ямбол на проекта на заповедта и от 15 септември разширението на Синята зона мошеже да бъде въведено, но явно кметът не посмя да разлюти съгражданите си точно преди изборите, защото може и да ги ядоса и да не гласуват за него.

В същото време още от август табелите за новата Синя зона са поставени и дори са очертани местата за паркиране. Изчакването заради изборите може да доведе и до заличаване на и биз това нескопосано направените очертания, така че цялата процедура да се повтори наноново, но това не притеснява управниците ни, а заплахата, че може да намалят гласовете за тях. Ако те бяха убедени в правотата си, че разширението на Синята зона е толкова необходимо и важно, не би трябвало нищо да ги спре в намерението им да го направят, както процедираха и през първия и през втроия мандат. Но преди избори явно е единственото време, в което тази кметска управа е готова да се съобрази с мнението на хората.

За всички обаче е ясно, че ако те отново дойдат на власт, Синята зона ще бъде въведена в новите участъци, защото тя само е отложена заради изборите, а не е отменена.

Разширението на Синята зона в Ямбол засяга в по-голяма степен живеещите в нейните райони, защото този път не става въпрос за обществени паркинги, а за улици и междублокови пространства, в които сега шофьорите бягат от платеното паркиране, за да си спестят левче на час. Големият проблем е, че общината не е направила нищо, за да подобри състоянието на улиците или на междублоковите простраства, а ще иска пари за паркирането в тях. Хората са възмутени, че дупките стоят, че състоянието на улиците е безобразно, но ще се въвежда платено паркиране.

Припомняме и че таксите за живеещите в районите на Синята зона не са съобразени с ямболския стандарт на живот и с доходите на хората.

За първи автомобил ще се плаща 5 лв. на месец, т. е. 60 лв. на година или 50 лв., ако се плати наведнъж, за втори автомобил обаче таксата е пет пъти по-голяма – 25 лв. на месец, 300 лв. на година или 250 лв., ако бъде платена наведнъж.

За сравнение в Бургас  в Синя зона за първи автомобил се плаща 43,20 лв., а за втори 86,40 лв. Явно нашите управници си мислят, че доходите на ямболци са съизмерими с тези на софиянци, защото се опитват да гонят техните такси. В София за първи автомобил се плаща 150 лв., а за втори двойно по-скъпо, т. е. вторият автомобил е на една и съща такса в Ямбол и в София. Средните доходи в нашия град обаче са почти два пъти по-ниски от столичните, т. е. несъизмеримо е да искаш да натовариш съгражданите си с непосилно високи такси. Това не смущава досегашната кметска власт, защото те не се интересуват от хората, а от постъпленията в общинската хазна, които трябва да се увеличават, защото общината се нуждае от собствени приходи заради зациклилите големи европейски проекти.

Ситуацията с въвеждането на паяка е същата – явно и тя е на изчакване за след изборите, за да не се ядосват санкционираните ямболци и да не гласуват за кмета.

Добре е хората все пак за осъзнаят, че отлагането във времето не е като премахването и тези две „общински услуги” ще ни се стоварят с пълна сила, ако този кмет влезе отново в бялата къща…

Диана Иванова

About the Author :