Разрешиха кукерските обичаи по селата, но само за местната група

Ямбол, 21.01.2021 г.

Кукерските обичаи по селата ще се проведат и тази година, но при въведени ограничения и спазване, съобщи  областният управител Димитър Иванов след заседание на Областния медицински съвет. Във всяко от селата ще играе само местната кукерска група, ще има дефиле по улиците, но без традиционния обичай да се влиза в дворовете и в домовете и без струпване на хора в центъра на населеното място.

Д-р Генчева поясни, че не трябва да се допускат срещи на различни кукерски групи в населени и извън населени места.

В самата кукерска група да не се допускат участници със симптоми на коронавирус или респираторно заболяване.

От Областния медицински съвет са взели решение на следващи ден след ритуала да се обходи маршрута на групата, да се премахнат всички отпадъци, а при необходимост и да се извърши дезинфекция. Контролът за изпълнението на заповедта, която ще издаде директорът на РЗИ – Ямбол е поверена на кметовете и кметските наместници на селата.

На този етап няма решение как ще се провежда „Кукерландия“, но най-вероятно по примера на „Сурва“ фестивалът ще бъде отложен.

Кукерските игри започват в края на тази седмица, като по традиция кукерските празници се отриват от групата в стралджанското село Джинот. В началото на февруари в Областния медицински съвет отново ще се дискутира под каква форма да се проведе на маскарадния фестивал „Кукерландия“.

About the Author :

Leave a reply