Разрешение за разкопки бави пускането на проекта за модернизацията на центъра?

DSC08400„Топката” за пускането на спрения проект за модернизация на центъра е в Министерство на културата, научи „Делник” от директора на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев, който е и общински съветник. Той твърди, че комисията от културното министерство, която е трябвало да огледа археологическите находки, вече е минала и е съставила протокол, който е внесен в културното министерство, утвърден е от министъра на културата и чака издаване на разрешение за разкопки.

Според това, което му е известно на него, комисията е излязла със становище да се направят частични разкопки в рамките на 20 кв. м в зоната, където са излезли нещата. В момента върви процедурата за стартиране на разкопки. Според Стефан Бакърджиев те имат готовност да направят разкопките за не повече от 8 дни, след което отново трябва да дойде комисията да приме разкопките и да освободи терена за строителство.

Директорът на музея сказа още, че мястото, където ще се правят разкопките е частично заградено, защото част от него попада в границите на проекта и затова е зад оградата, а друга част е извън него. Все пак, ако някой се изкуши да го разкопае, ще си понесе санкцията за унищожаването на археологически обект.

Проверка на „Делник” установи, че официалния повод за спиране на проекта за модернизация на центъра наистина са археологическите находки. В управляващия орган е внесено искане за спиране, подписано от строителите, строителния надзор, общината и Регионалния исторически музей, въз основа на което е подписан анекса за удължаване на проекта.

20 декември 2015 г. е срокът, в който проуектът трябва да е приключил напълно документално, т. е. строителството трябва да приключи поне два месеца предварително, т. е. до края на октомври.

 

About the Author :