Разраства се злоупотребата с лични данни

620_tsik48Изпълнителният директор на ИПК „Светлина” Николай Клисурски и депутатът от ГЕРБ Димитър Иванов подкрепят с подписите си една и съща партия за евровота. Това показва справка по ЕГН в системата на Централната избирателна комисия, според която и двамата фигурират в списъците на „Национал демократичната партия”, известна повече като партията на бившия атакист Димитър Стоянов и майка му Капка.

След справка в сайта на ЦИК Николай Клисурски е установил, че подписът му и неговото ЕГН са в списъците на тази партия на страница 9 ред 85. Той недоумява как е възможно личните му данни да попаднат в тези списъци, след като не се е подписвал никъде. От подобно нещо се оплака и депутатът от ГЕРБ, който наистина се е подписал за регистрацията на ГЕРБ, но незнайно как фигурира и сред подкрепящите „Национал демократичната партия”. Тази партия не е получила регистрация, защото се е оказало, че не е събрала нужните гласове. От 3350 подписа, които е представила, реални са се оказали само 2178, докато за да бъде всичко валидно са необходими 2500 подписа.

Всички, които са установили злоупотреба с лични данни,  могат да подадат сигнал в прокуратурата или в Комисията за защита на личните данни, но проблемът е, че много трудно може да се докаже извършителят на престъплението, защото в конкретния случай има и фалшификация на подписи.

About the Author :