Разпродават бившата „Млечна промишленост” само за половин милион лева

Milk pouringСъдия-изпълнител разпродава сградния фонд на някогашната „Млечна промишленост” за малко над половин милион лева. Производственият имот е на площ от 40 159 квадратни метра, намира се на улица „Безмерско шосе” в Ямбол.
Точната сума на едно от някога възловите предприятия за Ямбол и региона за публичната продан е 531 010 лева. Частният съдия-изпълнител Ирина Христова се е задействала по Изпълнително дело, като целта е удовлетворяване вземанията на „Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол”.

Предложенията за купуване на обекта се отварят на 24 април 2014 година. През годините това предприятие премина през различни имена – „Сердика”, „Кабиле-ЛБ”, но повечето ямболлии го знаят като „Млечна промишленост”.

След приватизацията това предприятие не можа, а може би и не това бе целта, да заеме стабилна позиция на пазара. В Ямбол и региона се появиха сравнително големи фирми, като „Български йогурт”, „Сакарела”, Карил и Таня” 00Д, чийто основен предмет на дейност е млекопреработването. Част от тях обаче построиха на „гола поляна” предприятието си – „Карил и Таня” по пътя за гробищата и за село Кукорево, а „Сакарела” на „Безмерско шосе”, където е фабриката на фирмата за производство на кашкавал и сирене.

„Млечна промишленост” премина през ръцете на няколко управители след 10 ноември, най-дълго на шефския пост бе Иван Янев, в един период неин управител бе членът на ръководството на БЗНС в Ямболска област Георги Георгиев, преди това председател на Общински съвет „Тунджа”.

„Кабиле ЛБ” обаче така и не можа да намери силна позиция на пазара и се изгуби. Сега изплува, но в ръцете на съдия-изпълнител, и за цена от половин милион лева, ако някой даде толкова, нещата, може би, приключват.

About the Author :