Разпределението на парите за спорт за 2017 година

DSC06778Не се е родил още тоя, който ще може да разпредели  малкото  пари от бюджета  на Ямбол, заделени за спорта, напълно  адекватно. 150 000 лева за двайсетина  спортни  клуба в града ни са определено малко пари, но трябва да уточним, че най-голямата сума, 200 000 лева, по традиция  бе  гласувана на сесия на общинския съвет, за мъжкия ни баскетболен отбор.

Плюс  30 000 лева за баскетболната  детско-юношеска  школа. Голямата  сума  е привидно голямо, тъй като един град да има тим в елитната дивизия е трудна  работа. Много години бяха нужни на пловдивския „Академик”, докато  се завърне в Националната  баскетболна  лига, бургаският  „Черноморец” се появи, също след  дълго  отсъствие, обаче след няколко сезона отново потъна. „Левски” едва се спаси от финансов колапс  и изигра това първенство  без  нито един  чуждестранен  баскетболист. „Ямбол” бе другият  клуб  от елита, който изигра шампионата  без  легионери.

Силите се оказа, че стигат само за предпоследното, осмо място, макар че воденият от треньора Петър  Петров  състав изпусна да закове съперниците си в няколко  мача. Ако  бе оползотворил тези шансове, щеше да  е в подреждането за редовния сезон на четвърта или пета позиция.

Баскетболните пари, давани от общината, са обаче друга, дълга тема. А прегледът на разпределените  субсидии  от Общинската  експертна  комисия  с председател зам.-кметът Илияна Бицова показва няколко неща.

Първото, което се набива на очи, е напливът от клубове по бойните спортове: ” Карате Киокушинкай”, „Киокушин”, Кик-бокс Диос Спорт”, „ММ клуб Бушидо”.Тук големия пай получава клуб „Киокушин”, той  е  с  5000 лева, Кик бокс клуба получи 3000 лева, ММ Бушидо е с  2000 лева и „Карате киокушин”  е с 3500 лева.  Твърди се, че интересът  на младите  към тези спортове е голям, но те не са олимпийски, и в този контекс т други трябва да са приоритетните спортове в града ни.

Един национален и изключително успешен спорт, какъвто е волейболът , в  Ямбол получи едва 4000 лева, което, все пак, е с хиляда лева повече от миналата година. От тогава досега и кафето е с друга цена, но тук става въпрос  за приоритети. Как  те се спазват, щом за колективен спорт се дават толкова пари, колкото и за индивидуален спорт като шахмата, на мен  поне  не ми е ясно.

Треньорът  по  волейбол  Илия  Михайлов  работи  с  всички възрасти при девойките, от ВК „Тунджа” излязоха  няколко  национални  състезателки, като  и  в момента  в женския  тим на България  има  ямболско  присъствие – Нася Димитрова. Така че към този спорт община Ямбол продължава да се отнася като към доведено дете. За това пък спортното ориентиране, което не е олимпийски спорт и не събира никаква публика, е субсидиран също с 4000 лева.

За мен това е чиста спортна мистика, да не кажа абсурд.

Няма да изброявам парите за всеки клуб, за да не се затлачва картината. Спортната стрелба, клуб, от който сме имали състезатели  на Олимпийски  игри,получи  7500 лева. В този клуб много здраво работи в последно време треньорът  Георги Стоянов и може би не е далеч времето, когато наш стрелец отново ще спечели място на най-престижния спортен форум.

Уместно са насочени  сравнително  добри  пари към СК „Борба и самбо” и СК „Херкулес”, съответно  7300 лв. и 5000 лв. И в борбата, и в самбото имаме традиции за успехи от големи първенства, така  че тези  спортове  действително  са  приоритетни.

Както  беше  и  миналата  година, и сега са определени  специално  пари  за провеждане на няколко  турнира, като  лекоатлетически  крос „Диана” –  3000 лева, Обединен  спортен  клуб „Тунджа” за организиране на мероприятия  от  общинския  спортен  календар – 14000 лв., за награждаването на 10-те най-добри спортисти на града ни – 3400 лв., за международния турнир по борба на името на змс Иван Кръстев  и  змс Петко  Дерменджиев – 4500 лева  и държавно  първенство  по карате „Диана къп” – 1000 лева.

Към  спортното  семейство  в  Ямбол  вече  е и твърде  екзотичен,  като за града ни, спорт-художествената  гимнастика, която  получава  подкрепа  от  1500 лева.

Не  бива  в никакъв  случай  да забравяме, че спортните  клубове  си имат ръководства  и в тях влизат  някои  от солидните  ямболски  бизнесмени, така че не бива да се чака за всичко едва ли  не на общинската хазна.

И все пак: общо  150 000  лева за толкова  много  клубове  е  твърде  малка  сума. Което в известна  степен  обяснява  и защо  от  1996 година до сега нямаме  участник  в Олимпийски игри…

About the Author :

Leave a reply