Разпитват свидетелите по делото за взривовете от 27 февруари

DSC00524Ямбол, 1.02.2018 г.

Ямболски районен съд днес даде ход на делото за взривовете, отхвърляйки исканията на защитата на тримата обвиняеми за прекратяване на съдебното производство и връщането на делото на Районна прокуратура. Мотивът им за това искане беше, че обвинителният акт е съставен от прокурор на Окръжна прокуратура, а това било в нарушение на Закона за съдебната власт, Конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс, защото делото било подсъдно на Районен съд и съответно в него трябва да участва само прокурор от Районна прокуратура и той да е съставил обвинителния акт.

DSC00522Според Милен Божидаров, който беше втори прокурор на досъдебното производство, образувано веднага след инцидента преди пет години и половина, водещо трябва да бъде това, че обвинителният акт се съставя от наблюдаващия прокурор.

За разлика от предишното дело, съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители наследниците на загиналите в инцидента трима работници, които предявиха спрямо тримата обвинени граждански искове за 2,7 млн. лв.

DSC00525Приети бяха и гражданските искове на Министерство на отбраната, на кооперацията в Лозенец – „Мура 2002” и двете кооперации на Стралджа „Начало 93” и „Съгласие”. Като недопустим беше отхвърлен гражданският иск на Туристическо дружество „Кале”, а иска на пострадалия Атанас Районв за 500 лв. беше приет само в размер на 37,21 лв., каквато е причинената щета според обвинителния акт.

DSC00519В съдебно разпоредително заседание съдът определи делото да се гледа при открити врати, а само при разпит на свидетели, свързани с изнасяне на класифицирана информация, процесът  да бъде при закрити врати.

Въпреки че никоя от страните в процеса не поиска, съдия Георги Василев определи да бъде определен на случаен принцип резервен съдия и съдебен заседател заради сложността на делото.

DSC00528Съдът наложи и мярка за неотклонение подписка на тримата обвиняеми и насрочи делото за разпит на свидетели  за периода от 27 февруари до 2 март.

Свидетелите по деблото са 59, има и много вещи лица, които е насрочено да бъдат разпитани на 6 и 7 март. Насрочени бяха и резервни дати.

Делото е от 101 тома, а само два от тях са определени нива на секретност.

DSC00515Припомняме, че делото за взривовете започна от самото начало за трети път, след като при обжалване на оправдателна присъда Ямболски окръжен съд върна обвинителния акт за ново разглеждане от прокуратурата.

След изготвяне на нова съдебна експертиза прокуратурата състави нов обвинителен акт, като подведе под наказателна отговорност вече трима обвиняеми – собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството  Иван Пеев и проектантът на взривните дейности Иван Табов. И тримата са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, предвидени в 32 законови и нормативни разпоредби, като вместо да ги взривят са ги „разснарядявали” (разделяли на съставни части) и в резултат на това е последвал взрив, от който са загинали трима души, а други трима са получили средни телесни повреди. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, заради което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

В съдебното заседание днес бяха призовани многобройни пострадали, като една част от тях не се явиха, а 11 вече са починали.

Диана Иванова

About the Author :