Разминаване в статистиката за обхванатите в детските градини

DSC02773aИма разминаване в статистиката за обхванатостта на децата в предучилищното образование – детски градини и полуинтернатни групи, стана ясно на пресконференцията, която даде зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева заедно с областния управител Николай Пенев, заместник областния управител Иван Иванов и директора на Регионалния инспекторат по образование Пенка Илиева. Според националната статистика обхванатостта на децата в Ямболска област е 75,9 %, докато според Регионалния инспекторат обхванатостта е 85 %. Не е ясно дали статистиката обаче отчита това, че в малките населени места

Заместник-министърът акцентира, че националната цел е 90% от децата между 4 и 7 г. да бъдат обхванати в детски градини, като европейският показател за това е 95%.

„Даваме си сметка, че от детската градина започва пълноценната подготовка за училище. Това е първата крачка, която всяко едно дете трябва да извърви, за да бъде по-дълго време в образователната система”, коментира заместник-министърът и посочи, че според анализите, някои проблеми с преждевременното отпадане от училище започват още от детската градина. Една от причините за непълната обхванатост на децата е таксата, която трябва да плащат родителите за предучилищното обучение, а за някои тя е непосилна. Като пример зам.-министърът подчерта, че в някои общини има намалена или отменена такса, но това е част от местната политика. Затова е изключително важно с проблемите на детските градини и предучилищното образование да се ангажират както местните власти, така и родителите.

About the Author :