Различната премиера на ДТ „Невена Коканова”

DSC02218Различна, провокативна и запомняща се премиера направи Драматичен театър „Невена Коканова” за своя 65-годишен юбилей от обявяването на театъра за професионален културен институт. Пиесата „Различният” на Алексей Слаповски, поставена от режисьора Петър Денчев и сценографката Радостина Тодорова, успява да накара публиката да обърне поглед навътре в себе си, търсейки интерпретацията на вечната тема за любовта. „Това е спектакъл, който се занимава с въпроса доколко можем да осъществяваме автентичен контакт с други, доколко можем да консумираме и да провокираме любов в другите”, обясни режисьорът преди самата премиера.

DSC02129 Според него тезата  на автора Алексей Слаповски е, че когато сме болни от безлюбовие, когато се скрием в някакъв вид различност, само и само да прикрием и да закътаме болката дълбоко в себе си, се затваряме за света и изпадаме в херметична изолация. Пиесата е наречена „Различният”, защото „един човек е решил да се изключи от живота, решил е да предприеме стратегия, в която да прикрие едно любовно разочарование, но е съхранил копнежа за това да има истински контакт някъде някога в живота си”.

DSC02162Интересна комбинация се е получила и от срещата на сцената между опитните актьори Димитър Димитров и Даниела Райчевска с младите находки на театъра, които вече направиха няколко роли на наша сцена – Яна Бобева и Мариана Бонева. Самата сцена и актьорите са поставени в изострена до крайност среда – всичко е в черно-бяла краска – сцената е символично разделена на две непримирими и несъвместими пространства – черното на съмнението и бягството от живота и бялото – на любова и копнежа за близост. Сблъсъкът на героите сякаш ни внушава, че за да намерим истинската любов, трябва да й позволим да се случи, отърсвайки се от съмненията и неувереността.

DSC02193Режисьорът не скри, че изповядва максимата, че спектакълът преди всичко не се прави за публиката, а за тези, които го правят. И ако той е достатъчно вълнуващ за тях като случка, като живот, като късче истина и реалност, то тогава той става адекватно значим и за публиката. Според него творческото оцеляване на всяка трупа зависи от силната провокация. Ако режисьорът успее да извади актьорите от зоната им на комфорт, те ще се развиват, ще намират нови висоти за себе си.

DSC02236С постановката „Различният” Петър Денчев е успял да постигне точно това – да провокира актьорите, изваждайки нещо различно от тях, а чрез тях и публиката, която не може да остане безразлична към спектакъла. Следващите представления на новата пиеса са на 16 и 22 октомври.

Диана Иванова

About the Author :