Различията ни сплотяват!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо повод Международния ден срещу расовата дискриминация доброволците на БМЧК Ямбол проведоха информационна кампания с мото „Дай пет! Различията ни сплотяват!”.

Денят е обявен от ООН през 1966 г. за Международен ден срещу расовата дискриминация по повод на полицейска стрелба срещу протестиращи жени в Южна Африка. През 1989 г. Канада става първата страна в света провела национална кампания посветена на 21 март. Всяка година Европа отбелязва Деня и Седмицата за борба с расизма чрез стотици събития посветени на утвърждаването на толерантността, равните права и многообразието в Европа. На информационен пункт, обозначен с отличителните знаци на БЧК и плакати с надписи за кампанията „Дай пет! Различията ни сплотяват!”, доброволците изготвиха табло. На таблото гражданите имаха възможност да напишат своята позиция относно дискриминацията на шаблони във формата на рака. В зависимост от изразеното лично мнение по темата, гражданите залепваха своята „ръчичка” в розовите или сини полета на таблото.

В центъра на града доброволците раздаваха на гражданите цветни лентички във формата на гривни с надпис „Toleranсе Free zone!„ и разясняваха каква е целта на кампанията.

Участниците в кампанията носеха маски на лицата си, изобразяващи различните раси – негроидна, монголоидна, европеидна; както и маски представящи различни етноси докато  раздаваха информационни материали на гражданите. Организирана бе и онлайн кампания в цяла България, изработен бе клип с участието на доброволци, за да покажат, че различията сплотява хората и обществото трябва да е толерантно. Кампанията предизвика интерес у гражданите, които се спираха и задаваха въпросите си към доброволците на БМЧК, оказа се, че много малко хора имат информация за историята и отбелязването на този международен ден.

Герганa Георгиева

 

About the Author :