Разказ в кутия за кукерите от община „Тунджа”

1По оригинален и неповторим начин фотографът Петя Василева създава своя вълнуващ разказ в кутия за кукерите на община „Тунджа“. По стените на дървени кубчета са запечатани красотата и колоритът на тунджанските кукери. Този топъл спомен за една съхранена стародавна традиция носи посланието за перспектива и за наследена памет.

2Красивата кутия с разказа на Петя Василева включва и снимки на фотографа Стефан Каменов, чрез които се представя Националният кукерски празник „Кукериада  – Тунджа“, който ще се проведе от 22 до 24 февруари 2019 година в населените места на община „Тунджа“.

Петя Василева разказа, че идеята е възникнала от една нейна авторска кутия с кубчета с нейни снимки, дарена за благотвортелния бал на общината. Екипът на общината са я поканили да направи подобен проект за „Кукериада”. „Снимките са като калейдоскоп, който пренася кукерската традиция през времето, благодаря на община „Тунджа”, защото винаги са модерни, иновативни и различни”, каза още тя.

324-те фотографии са правени по проект на община „Тунджа”, който представя всички кукерски групи, но сега те заживяха нов живот, сподели фотографът Стефан Каменов и допълни, че това още веднъж доказва, че фотографията може да бъде експонирана по всякакъв начин.

Петя Василева е творец, фотограф и учител, който зарежда с ентусиазма си и любовта към изкуството децата от училището в село Веселиново. Носител е на национални и международни отличия в областта на фотографията, автор е на концепцията на календара на община Тунджа за 2013 година.

4

About the Author :

Leave a reply