Разкажете вашата червенокръстка история

640x480_1357830777Повечето хора от седемте милиарда души по света всекидневно са докоснати от Червения кръст и Червения полумесец, без дори да осъзнават това. Почти всеки човек или някой негов познат е дарявал кръв, получил е съвет за първа помощ, бил е посетен от доброволец, без да подозира, че това е акция на местната организация на Червения кръст.

8 май е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Ние честваме силата на хуманността и на хората, които помагат на другите хора – в светлината на прожекторите по време на кризи и зад сцената – в нашето ежедневие.

Повече от 17 млн. доброволци и 80 млн. членове на Червения кръст и Червения полумесец общуват с приятели, семейства и съседи по целия свят. Тук, в България,  работят 19 454 червенокръстки доброволци. Тяхната дейност има позитивен ефект върху живота на всеки член от общността. Те действат в болници, училища, общностни центрове и служби, в домовете на хората и през цялото време променят, а понякога и спасяват живота им.

„В България, ние, червенокръстците,  достигаме с хуманитарна помощ до над 2 млн. души всяка година и изграждаме по-силни общности с различни програми, изпълнявани от доброволци“ – каза председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.

„В момента продължаваме да работим по 120 проекта – международни и национални, но днес нашата голяма енергия и сила е насочена към бежанците в България. Запознати сме с трагедията, която ги е връхлетяла и продължаваме да ги подкрепяме. Всяка седмица ги посещаваме, обучаваме децата по български език, водим лекари, помагаме им да оформят документите си, купуваме храни, медикаменти. Голяма част от нашия капацитет е ангажиран с бежанците. Разбира се, ситуацията в момента е много по-спокойна в сравнение с октомври и ноември, но това в никакъв случай не трябва да ни успокоява, защото времето се затопля и не се знае дали отново няма да ни залее бежанска вълна. Да бъдем в готовност е един от приоритетите ни.

Имаме и десетки програми за възрастни хора, за инвалиди, за помощ на хората вкъщи, младежки програми. Ние знаем, че всяка година близо 12 хиляди деца напускат училище. С наши партньори събираме средства за храна и казваме на децата, че ако се върнат в училище, БЧК ще ги нахрани и ще им даде учебници. Така ги  връщаме в класните стаи, в тяхната нормална среда. Очакваме тази година отново да реализираме Европейската хранителна програма. Миналата година през ръцете на 6 400 български доброволци са минали 16 милиона килограма храни за близо 34 милиона лева. Само тази цифра е достатъчна да покаже какво правят доброволците и какво прави БЧК за българското общество. Това е нашата съдба – да помагаме и да бъдем с хората.”

Българският Червен кръст е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което преди няколко месеца чества 150 години хуманитарна дейност на местно и глобално ниво. По целия свят Червеният кръст и Червеният полумесец оказват подкрепа на 180 милиона души всяка година – с програми в общностите, с отговор при бедствия и  възраждайки надеждата.

“Хората инстинктивно искат да бъдат съпричастни и да даряват. Това е неизменна и съществена част от тяхната природа през цялата история на човечеството”, каза Бекеле Гелета, генерален секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. “Хуманността е заложена във всеки от нас, а Движението на Червения кръст и Червения полумесец създава пространство, където всички заедно се мобилизират и се стремят със своята добра работа и да влияят положително върху общността.”

“Размерът, обхватът и работата по места на доброволческата мрежа на Червения кръст и Червения полумесец в целия свят са просто уникални,” каза Ив Дакор, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст. – “Където и по света да отида, хората споделят с мен истории за свои познати, членове и доброволци на нашето движение.”

Почти всеки има червенокръстка история. На 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, ние каним всички да споделят своите истории със семействата и приятелите си и с нас на www.redcross.bg, или на ifrc.tumblr.com

About the Author :