Радостина Колева със знакова изложба в галерия „Кирил Кръстев”

DSC00798Самостоятелна изложба „Знаци” откри в галерия „Кирил Кръстев” Радостина Колева. Много нейни колеги, приятели и почитатели се събраха да споделят този „празник”, както се изрази и самата художничка.

Изложбата съвпада и с две важни годишнини за Радостина Колева – нейната 55-годишнина и 35 години творческа дейност, обяви изкуствоведът Стойка Цингова, която представи не само изложбата, но и творчеството на художничката. Тя подчерта, че знакът има важна роля в творчеството на Радостина Колева и често пъти тя го използва за изразно средство, но тази изложба е изцяло посветена на него.

 

DSC00799„Изложбата се характеризира с предплитането на повече или по-малко познати знаци, които с новото си съчетание дават и ново смислово значение, каза още Стойка Цингова и допълни, че за създаването на своите композиции художничката изучава знаците и тяхното значение и история преди да ги използва в своите акварели, текстилни пана и графични рисунки.

Самата художничка разказа, че поводът за тази изложба е попадането й на книгата на Рудолф Кох „Книга за знаците”, в която над 500 знака са обяснени по много достъпен начин. „Веднага в мен се отключи цялото това търсене, което съм правила през годините от Художествената гимназия в Котел, където беше свързано с мотивите от килимите, до различните ми открития във времето, но тази книга ме подтикна да тръгна по тази широка пътека от възможности и се надявам, че съм само в чалатото на този интересен път”, сподели авторката.

DSC00800За да бъде още по-понятна изложбата за възприемане Радостина Колева си беше направила труда да разпечата на картон част от знаците и тяхното значение и всеки, който желае, може да се запознае с тях и да види закодирания смисъл на картините.

„В изложбата „Знаци” Радост Колева ни показва своите послания и интерпретации на знаците, експозицията е създадена както от показвани вече творби, така и от новоразработени, което е още един щрих, който загатва дългогодишната работа над темата”, обясни още в представянето Стойка Цингова и допълни, че в изложбата се срещат два вида композиции – едните са съставени изцяло от символи, а другите са съчетание между образ и знак, но са оформени чрез балансирането между петно и щрих в графичните рисунки и в баланса между цвят и линия в акварелите и в текстилните пана. Цветът в творбите, където присъства, е изцяло в подкрепа на значението на знака или на комбинацията от знаци, а някъде за по-силно внушение се изполва и контраста на цветовете.

DSC00801Част от творбите в изложбата са и обръщане към фолклора и българската шевица, която присъства не само в текстилните пана, но и в графичните рисунки.

„Изложбата има цялостен вид, въпреки различните изразни средства, с които борави авторката. Концепцията й е издържана докрай и представена по много естетичен начин”, каза в заключение Стойка Цингова.

Самата художничка обясни още, че знаците, които използва в картините си тръгват от древността, стигат до Средновековието, а тя прави аналогия и с нашето Възраждане.

 

DSC00814Радостина Колева благодари на община „Тунджа”, че е застанала зад тази изложба и обяви, че нейната благодарност се изразява в това, че след приключването на изложбата ще дари 28 творби на общината, като половината от тях ще влязат във фонда на експозицията в с. Кабиле при Народно читалище „Напредък”, а другата половина ще бъдат собственост на общината.

Художничката благодари и на Петър Тепсизов, който се оказа, че е основен двигател на идеята за изложбата, защото няколко пъти я подканял да я направи, докато тя нямала смелост и си мислела, че не е готова.

 

DSC00848Радостина Колева представи пред всички и учителката си в детската градина г-жа Димитрова, която първа открила в нея способността й да рисува, а достолепната дама й благодари, че не е оставила таланта, който й е дал Господ, и е продължила да го развива.

След откриването многобройните гости поздравиха авторката и споделиха с нея мнението си за изложбата.

В сайта на ямболското представителство на Съюза на българските художници Радостина Колева се представя така:

DSC00846„Родена съм на 11.06.1962 г. в гр. Ямбол. Завърших ССХУ за приложни изкуства д-р „Петър Берон” гр. Котел, Специалност Уникален текстил през 1985г.
Работила съм като дизайнер във ЦНСМ „Яница” гр.Елхово от 1987-1994г.
Следвах в НБУ гр. София Специалност Театрален дизайн при Невена Кавалджиева и Елена Иванова от 1995 -1999 г. В трети курс спечелих едногодишна стипендия на фондация „Сорос” за проект на тема „Етнографска експедиция в Триград”.
Придобих педагогическа правоспособност – 2002 г. в Тракийския университет гр.Стара Загора. Преподавала съм в Гимназия „Васил Левски” – Ямбол в паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство от 2003-2007г.
Работила съм и като уредник в ХГ „Жорж Папазов” гр. Ямбол.
DSC00840Завършила съм магистратура в АМТИИ гр.Пловдив, Специалност Арт мениджмънт през 2009 г. Участвала съм в обучителните семинари на проект АВС „Към по-добри възможности за визуалните артисти от България” на фондация „Матра” Холандия.
Член съм на Съюза на Българските художници от 1991г. в секциите „Текстил” и „Дизайн на облеклото”. Работя в областта на Уникалния текстил, Живописта, Театралния дизайн, Дизайн на облеклото, Педагогика, Арт мениджмънт.
В момента съм Гл.уредник в музейна експозиция Дарение Иван Колев, Община „Тунджа” с. Кабиле.
Участвала съм в Националните приложни изложби в София -1983, 1984, Търговище 1985, и в квадриеналето на ПИ Ямбол-1989 г.
Реализирала съм няколко самостоятелни изложби в Елхово – 1990 г.; Ямбол – 1994 г., София – 1999г., Ямбол – 1999г.
Мои произведения са собственост на ХГ „Жорж Папазов” – Ямбол, Детска градина и училище с. Веселиново; Ястребино, частни колекции – САЩ, Англия, Холандия, Италия и др.”

DSC00802DSC00803 DSC00804 DSC00805 DSC00806 DSC00807 DSC00808 DSC00809 DSC00810 DSC00811 DSC00812 DSC00813DSC00820 DSC00826 DSC00828 DSC00837 DSC00849 DSC00851

About the Author :

Leave a reply