Раднев се разписа при спечелването на Балканската лига, от Куманово спомени за златното време на „Ямболгаз”

Martin_Radnev_2016Възпитаникът на ямболския баскетболен клуб „Тигър” Мартин Раднев се разписа с няколко минути на терена при победата на „Берое” над Куманово в Македония. Клубът от Стара Загора, в който ямболският гард играе вече няколко сезона, надигра противника и във втория финален двубой, този път с резултат 73:77.

Токов удар забави с цели тридесет минути началото на мача в Куманово, след това пък последва трагична за домакините първа четвърт, спечелена от носителя на Купата на България с 22:9. На полувремето „Берое” имаше комфортен аванс от 16 точки, след почивката обаче „Куманово” се вдигна и направи 30:11 в третата четвърт. Все пак момчетата на треньора Любо Минчев се стегнаха и доведоха срещата до победен за тях край.

Пет минути бе на терена някогашният играч на Тигър” и на мъжкия „Ямбол” Мартин Раднев, за това време той не успя да попадне сред реализаторите, но в биографията му отличията  се увеличиха.

Още един баскетболист, свързан през годините и с „Ямбол” игра на финала в Балканската лига в Куманово. Това бе плеймейкърът  Пламен Алексиев, който носи жълто-синия екип през есента на 2012 година. В края на декември обаче Алексиев  реши да напусне нашия клуб, поради семейни причини, така че не можа да остави трайни дири в историята на ямболския баскетбол.

На терена в Куманово, с чийто клуб навремето игра и нашият „Ямболгаз”, Алексиев записа 19 минути, изявите му обаче бяха доста неубедителни.

Трофеят на „Берое”, един град, който нямаше никакво име в мъжкия ни баскетбол доскоро, ни припомня тъжно за времето, когато „Ямболгаз” също играеше в международните турнири.  Дебютът ни на тази сцена бе в турнира на името на Радивое Корач през септември 1999 г., когато в зала „Диана” бихме с разлика от осем точки „Пинар Кършияка”/Измир/.

В следващия сезон, пак в турнира „Корач”, играчите на „Ямболгаз”, водени от Иван Чолаков, разбиха именно „Куманово” в първите си срещи. В Македония надиграхме съперника с 2 точки,а в зала „Диана” го попиляхме – 104:78, разлика от 26 точки, една от най-убедителните ни победи в евротурнирите.

About the Author :

Leave a reply