Работници на „Язаки” готвят стачка

chelen 1Работници на „Язаки” продължават започната стачна процедура стана ясно на пресконференция на КТ „Подкрепа”, на която беше обявена и декларация на синдикалните структури на КТ „Подкрепа” в предприятието, на национално и на регионално ниво.

Процедурата продължава, защото на 3 февруари от 11 ч. се провали и вторият опит за преговори по възникналия трудов спор между работниците и работодателя, тъй като дошлите за участието в преговорите представители на фирмата нямат пълномощни, за да преговарят от името на „Язаки България” и да сключат споразумение и колективен трудов договор.

На 27 януари, когато е била първата покана за преговори, преговарящите от синдиката не са били допуснати в предприятието и затова е изпратена втора покана, в която работодателите са уведомени, че ако не присъстват собствениците или управителите представителите на фирмата трябва да имат пълномощно.

Според синдикалистите това означава отказ от преговори, което води до продължение на процедурата за стачка. Следващата стъпка е да се съберат подписи на работници, които искат да участват в стачни действия, избор на стачен комитет и пристъпване към ефективни стачни действия, след като бъдат спазени всички законови срокове.

Исканията на работниците са за увеличение на основната работна заплата с 50 %, допълнително заплащане 1 % за всяка година придобит трудов стаж, преминаване към графици с едномесечно сумарно изчисляване на работното време, Бонусът да бъде до 10 на сто от основната заплата, като се определя на база произведеното, а не на ползваните болнични.

Синдикалистите искат още в колективния трудов договор да залегне допълнително месечно възнаграждание от 10 на сто от минималната работна заплата за страната при работ ана смени, и още 10 на сто от МРЗ при сумарно изчисляване на работното време, допълнително почасово възнаграждение от 0,5 от МРЗ  на нощния труд и предоставяне на възможности за синдикална дейност.

В декларацията, която представиха пред медиите, синдикалистите твърдят, че е „нагла лъжа”  разпространената от управитея позиция, в която се твърди, че „Язаки България” стриктно спазва трудовото законодателство.  Те припомниха, че Инспекцията по труда е установила поредица от нарушения. Една част от тях са удържани без правно основание суми на десетки работници, полагане на принудителен труд в две поредни смени без задължителната междудневна почивка, неотчитане и неплащане на извънреден труд, полагане на непрекъснат труд и наложена пряка дискриминация  спрямо отсъстващите по болест, като им се отнема частично или изцяло бонуса.

От КТ „Подкрепа” заявиха, че ще предизвикат пълна проверка чрез Инспекцията по труда за три години назад, за да се установи какви суми не са начислени или са удържани на работниците без правно основание. Синдикалистите ще сищгнализират за нарушенията на „Язаки” и Международната организация по труда.

Работници отново разказаха, че в предприятието се работи на три смени, без необходимата почивка между тях. Те работят една и съща смяна цяла седмица без задължителната почивка. Обясниха, че не им заплащат изцяло положения извънреден труд, лишават ги от бонуси, ако взимат болнични, а заплатата без допълнителното възнаграждение е много малка.

На пресконференцията присъстваха Здравчо Здравчев председател на Националната федерация „Техническа индустрия, наука и информатика”, председателят на Синдикален регионален съюз „Подкрепа” – Ямбол Мария Маджарова, юристът на Федерацията Адриан Илиев и Милена Панайотова, председател на синдикална секция на КТ „Подкрепа” в „Язаки България”.

Здравчо Здравчев обясни, че удържането на суми от работниците без основание  води до отнемане на средства от тях, но в същото време лишава и държавата от плащане на данъци и осигуровци върху сумата, същото се отнася и за неизплатения извънреден труд.

Той припомни, че работниците са дискриминирани и заради ползваните от тях болнични. На третия ден при болнични на работниците се удържа целият бонус от 200 лв., което едва ли не означава, че работниците нямат право да боледуват. „Язаки България” се е превърнала в машина, която постоянно отнема от работниците пари и ги мачка, като ги кара да работят непрекъснато без почивка, коментира още Здравчо Здравчев.

 

About the Author :