„Пятница 13“ – посланик на хубавата руска песен

DSC_0358Колкото и фатално да звучи на пръв поглед името на ямболската вокална група за руски песни „Пятница 13“, оказва се, че по замисъл названието й е съвсем прозаично. А то идва от това, че членовете й – първоначално 13 на брой, се събират всеки петък. Всички те са членове на руски клуб „Съотечественик“ и между другото винаги като са заедно, си пеели и песни. И тъй като съпрузите им стоели отстрани и бездействали, на някой му хрумнало да включат и тях. Така на един от празниците излезли на сцена като група и продължили така, но дълго време нямали име. По фестивалите и конкурсите, където се изявявали, ги представяли като група от Ямбол. Веднъж една от водещите на програмата им заявила, че не може да се изявяват анонимно и на DSC_0754момента им поискала име. Така първото нещо, което им хрумнало било, че всеки петък са заедно, а след това и броят на първоначалния им състав. Получило се „Пятница 13“ и така останало, макар че сега се случва групата да стига до 25 човека, след като в нея се включват и децата на основателките. И все пак, като потвърждение, че случайни работи няма, тъкмо тази година групата ще отпразнува своята 13-та годишнина – да, отново същото забележително число.

Регистрацията на вокална група „Пятница 13“ към читалище „Зора“ като сдружение е от 2005 г. Техен ръководител е Елена Иванова. Тя, заедно със DSC_0298солистката Ирина Панчева, са единствените с висше музикално образование. Останалите са самодейци, които имат различни професии.

Ала освен вокална група, членовете й са и приятели, които в края на работната седмица се събират, общуват, черпят се, репетират… Съставът е пъстър, но събрани заедно са убедени, че представляват една чудесна картина – участват не само рускини, но има украинки, българи – вкл.  техните съпрузи и деца, както и арменец, който обича руските песни. Обсъждат политиката, спорят, изясняват позициите си, но са на първо място приятели. Винаги празнуват заедно Нова година и Денят на победата – тогава задължително имат самостоятелен концерт. Създали са клуб „Опознай България“ и години наред обикалят страната заедно със свои гостуващи роднини от Русия.

DSC_0360Децата ни пееха при нас, пораснаха, отидоха студенти в София, но ни подкрепят и ако пеем в столицата, непременно идват, разказва Лариса Дочева. Ръководителката на групата Елена Иванова прави репетициите с тях по скайп. По-късно се създава квартетът „Пятничета“ от неколцина от по-малките деца и тяхна приятелка. Но семейно-приятелският принцип остава – Петя, Евангелина и Цветелина имат сестра или майки, които пеят в групата, а Маги им е приятелка.

„Пятница 13“ редовно участва в градските мероприятия по различни поводи – задължително в концерта, посветен на Трети март, а тази година имаше самостоятелна изява в „Безистена“. Доскоро пеят предимно руски военни песни, тази година обогатяват и разнообразяват репертоара си и с пролетни песни. Всяка година участват в София във фестивал-конкурса на патриотичната и фронтова песен „Альоша“ и в „Сребърни чучулиги“. От доста години са лауреати и като такива участват в гала концерта в НДК. От три години печелят и една чудесна награда – 10-дневна творческа почивка на Камчия – време, през което репетират имат ежедневни концерти.

Участват и в Балканския фестивал за руски песни за техни сънародници. Той се провежда ежегодно в София, идват участници от Македония, Сърбия, Хърватия. Тази година „Пятничета“-та са спечелили първо място, а солово имат от първа до трета награда.

„Пятница 13“ отдавна се явява и на интернет конкурси. Единият от тях се казва „Заедно“. Изпращат клип, а условието е да се изпълнява песен на конкретен композитор. Отличавани са много пъти. Съществува вариант да отидат да пеят и на живо –  конкурсът се провежда в различни градове в Русия, но засега финансирането на едно такова начинание се явява спирачка.

DSC_0337През тази година, отново по интернет, са се явили на Московския международен фестивал-конкурс на славянската музика, чиято цел е да покаже разнообразието на славянските култури. Участвали са с „Пятничета“-та, които стават лауреати и това им носи забележителна награда – почивка в прочутия лагер „Артек“. Хубавото е, че пребиваването им там отново е свързано с  музиката, дава им възможност да се съизмерят с другите. Така например, тази година изявите са се състояли на т. нар. Арена Артек, побираща публика от около 5 хиляди души. На тази голяма сцена децата са представили и България, и Ямбол с право хоро под съпровода на „Бяла роза“ и рап песен.

Освен това „Пятница 13“е поканена да участва на живо в същия Московски международен конкурс на славянската музика. Плановете са догодина през пролетта или цялата група, или само женският й състав да се явят там, на място –  в Москва.

А две от децата от „Пятничета“ вече са участвали в друг международен конкурс – „Истоки“, т.е. „Началото“ в Москва, който е за деца до 16 г. Помощ е оказала е община Ямбол, финансирайки билетите им до руската столица.

„Пятница 13“ работи много добре и с община „Тунджа“ – последните им концерти на нейна територия са в Калчево и в Хаджи Димитрово, имали са концерт и в село Воденичане, община Стралджа.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply