Пътят “Рилският Чудотворец” – изпит за тяло и дух

IMG_9222Тази година изцяло се възстановява поклоническия път, по който са били пренесени мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир през далечната 1469 г. По повод 550 години от това събитие поклоническият пешеходен поход, наречен “Светият път”, тръгва на 1 юли и ще продължи един месец. Може да участва всеки – дори за ден или часове, съобщи Паскал Пиперков.

Поклоническият път “Рилският Чудотворец” беше представен днес, 11 юни 2018 г. в Синия салон на читалище “Съгласие”. Организатори са Клуб по туризъм, Клуб “Добротолюбие” при читалището и лично заместник-областният управител Христо Колев, който лично е участвал в похода през IMG_9220миналата година в частта му от София през Витоша, Верила, Рила до Рилския манастир. “Сам се убедих, че това е един изпълнен със съдържание път – в географския и в духовния му смисъл. При това пътуване човек прави равносметка от къде идва и накъде отива. Поклоническият път “Рилският Чудотворец” е туризъм с кауза”, отбеляза още в началото той.

Лекторът Паскал Пиперков е от Института по математика и информатика към БАН, член на клуба по пешеходен туризъм “Трапезица-1909”-Велико Търново, ръководител на поклонически походи 2015-2018 г. За следене на организацията на поклонически поход “Светия път” бе препоръчана Фейсбук групата “Светия път”.

IMG_9219Едновременно с това за 10-ти път от 1 до 6 август  ще се проведе поклоническият път “Рилският Чудотворец” от София до Рилския манастир.

Лекторът представи накратко живота на Св. Йоан Рилски  – закрилникът на българския народ, роден през 876 г. в с. Скрино край Бобошево и починал на 18 август 946 г. Бил е отшелник в Осогово, Витоша и Рила. Основател е на Рилския манастир.

Той разказа и историята около многократното пренасяне мощите на светеца. В съня на игумена на манастира му се явило, че мощите трябва да бъдат пренесени в град Средец и това се случило около 1070 г. При една от унгарско-византийските войни те са пренесени в унгарския град Естергон , но през 1187 г. са върнати в Средец. През 1195 година IMG_9217мощите са пренесени от Средец в Търново. На връх Кръстец пренасящите ги заедно с цар Иван Асен са престоели една седмица, докато бъде доизградена църквата, която да ги приеме в Търново. Пред тях са се молили редица средновековни български патриарси, вкл. патриарх Евтимий. През 1469 г. мощите са пренесени от Търново до Рилския манастир.

Лекторът представи кратка история на съвременните походи. През 1999 г. е организирано всенародно честване на 530 г. от пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски. от Търново в Рилския манастир. През 2002 г. е осветен параклис “Св. Иван Рилски” на връх Кръстец /1007 м/ в Стара планина. През 2006 г. се провежда поклоническо пътуване “По стъпките на Св. Йоан Рилски”. IMG_9218Поклоническият път “Рилският Чудотворец” започва от 2010 г. , той е най-масовият и е от София до Рилския манастир. През 2012 г. под ръководството на кмета на Велико Търново се провежда работна среща за създаване на български поклонически маршрут “Светият път”. Активно откликва само община Враца и на следващата година се провежда поклонически поход край Враца. През 2015 г. се състои поклонически поход “Св. Иван Рилски” и т.н.

Лекторът, г-н Пиперков, е тръгнал по поклоническия път “Рилският Чудотворец” през 2014 г. Поели от църквата “Св. София”. Имало и хора дошли да повървят, други – да събират билки. Има го елемента на туристическия поход, но това е едно съчетание между църквата и туризма и при тези IMG_9216обстоятелства общата молитва се получава в много по-пълна степен, сподели гостът, който направи презентация на извървения път, минал през с. Балчин и Клисура. Имаше и наредена изложба със снимки на 14 автори, участвали в поклоническите походи 2017-2018 г. Подготвена е със съдействието на ТД “Академик-ВТУ”, ПГТ “Д-р Васил Берон и Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове “Трапезица-1909”.

“Чрез пътя може да се търси бога. Вървейки по пътя, човек усеща, че се преобразява. Пътят е изпитание, емоция, усамотение”, бяха думите на Паскал Пиперков. И той като е бил убеден, че този поход трябва да тръгва от Велико Търново, още на следващата година той повежда хора именно от старата българска столица. През 2015 г. извървяват маршрута между Мъглиж и Търново; 2017-2018 г. – участниците трасират маршрута Велико Търново-Никопол, Никопол-Враца; Враца-София.

Светлана Чамова

About the Author :