Пътна полиция проверява цял месец

photo_verybig_1094220От 1 до 30 юни ще се  проведе полицейска акция: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”. С нея полицията си поставя за цел да ограничи  причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.  По време на акцията ще са проведат поредица специализирани операции. Ще има засилено полицейското присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.  Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на мотопеди от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства (велосипеди) по тротоари или пешеходни пътеки.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон.

През този период и през цялото лято ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за пътни инциденти с деца и юноши. Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвратяване на инциденти. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

От полицията предупреждават, че в ежедневието си децата подценяват опасността от пътно-транспортни произшествия. За тях са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, което води до неочаквани и изненадващи действия на пътя. Те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност, а именно да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки, подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Велосипедът, скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване, но не са безопасни. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Препоръчваме да се карат в паркове и градини, а не на пътното платно. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за пешеходците, особено за малки деца и възрастни хора.

От полицията призовават  водачите да бъдат внимателни при наличието на деца на пътя, да се съобразяват с пътната обстановка, да намалят скоростта, да увеличат дистанцията, да не забравят да поставят предпазните колани.

About the Author :