Пъстър празник на традициите в Генерал Инзово

DSC00710Генерал Инзово беше домакин на Първия общински празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава”, който се превърна в истинска пъстра палитра на тунджанските традиции.

Паркът на селото, зелен, просторен и сякаш подходящ точно за такива прояви, посрещна стотици тунджански самодейци и желаещи да се запознаят с техните традиции. На първото издание се представиха 19 села, всяко от които беше подготвило интересни местни ястия и изява за сцената.

DSC00767Идеята на организаторите този път беше фокусът на фолклорната проява да не бъде само върху музикалните и танцови изпълнения на самодейците, но и върху красотата на тунджанските носии и вкусните гозби на отделните села. Затова част от регламента беше, че никой без носия не може да се включи в празника.

Инициаторът на празника Янка Лилова сподели как е възникнала идеята: „Малко встрани останаха костюмите на община „Тунджа”, това е една красота, която досега не сме показвали и не в този вид, в който днес се опитваме да направим. Още повече, че във всяко населено място имат такива багри, които са трудни за описване, затова трябва да се видят”.

DSC00739Втората част от идеята е била да се покажат детските фолклорни игри. Учителките от детските градини така приели въодушевено това предложение и „около 40 фолклорни игри от нашите баби и дядовци вече са заиграни от децата, ще бъдат описани и издадени в сборник”, каза още още Янка Лилова и допълни7 „Третото, което ни е провокира е храната, която е в основата на всяко българско семейство. Има такива прекрасни гозби, ние сме се убедили през годините, когато са идвали на Цветница и са носили, а днес вече накуп всичко е направено, нещо прекрасно, уникално, вкусно, питателно”.

DSC00714А селата наистина сякаш си бяха спретнали кулинарно съревнование, за да покажат не само майсторлъка си, но и какво могат да приготвят. Някои от тях дори ги приготвяха на място и с гордост обясняваха какво представят. От Оокоп се похвалиха с на място приготвения сач: „Месо по селски, с три вида меса, които животни ние си отглеждаме сами в къщи, има пилешко месо, свинско месо, телешко месо, зеленчуците също са от нашата градина. Чушки, моркови, гъби от полето, грах, зелен боб наденичка, която сме си я приготвили домашна, лук и подправки”, а след това продължиха на огъня да приготвят и мекичета. От Победа също приготвяха на място катми и обясниха тайната на хубата рецепта: „Брашното, правиш на кашичка, сол, яйца, а може да сложиш и две-три лъжички кисело мляко, става по-вкусно и печеш, мажеш сача”. Трапезите бяха коя от коя по-богати, но най-ценното беше, че всичко е собствено производство и домашно приготвено. „Безмер представя традиционно ястие – пълнено печено агне, представя също домашно овче кисело мляко, домашно овче сирене, краставици, домати, чесън от собствените градини”, не без гордост сподели читалищния секретар, а кметът на селото се похвали, че в програмата ще участват с 25 души от сформирания от 2 години състав.

DSC00713Някои от участниците се включиха в празника със сувенири. Село Козарево беше подготвило цял шанд с изящни терлички, подаръчни шишета и кошници с цветя от хартия.

Малката Мария привлече погледа на всички с красивите бижута с формата на калинки и водни кончета, които носеха нейното име. Тя се е научила да ги майстори в Естония и разказва: „В Естония се записах в един курс и там ни научиха да правим от мънисти всякакви животни и гривни”.

 

DSC00749Като домакини самодейците от Генерал Инзово показаха обичая “Еньова буля”, след което започнаха и изявите на всички самодейци по изтеглен от тях жребий. Дъждът не успя да помрачи празника и жените стоически стояха и пееха и играеха на своеобразната сцена, напук на него. Всички получиха от кмета на общината сувенир и грамота за участието си.

Празникът показа пъстротата в традициите на тунджанските села и затова участниците коментираха, че трябва да се превърне в традиционен. Най-ценното в него беше обаче, че беше спонтанен, а не по сценарий и хората празнуваха от сърце.

DSC00773„Всички се убеждаваме, когато един празник извира от душата и сърцето на хората как той сам и естествено се получава. Аз лично винаги съм бил сигурен, че онова, което правим, ще се случи по най-добрия начин. Убеден съм, че и този празник ще стане традиционен, защото познавам тунджанци. Знам, че те тук не са дошли нито организирано, нито принудени, а са дошли с искреното си желание отново да се почувстваме българи. „Тунджа” е като една малка държава, в нея има всичко, тя е един калейдоскоп от традиции, обичаи, съхранени във всичките ни 44 села. Днес тук са представени 19 от нашите села. Аз познавам тунджанци, знам, че и като българи, и като тунджанци сме оцеляли в годините точно заради българските традиции, заради българския фолклор и съм убеден, че и заради това ще просперираме от тук нататък”, не скри радостта си от хубавия празник кметът на общината Георги Георгиев.  Организаторите планират след приключване на празника рецептите на селата и детските фолклорни игри да бъдат описани, илюстрирани и издадени в сборници, но най-важното е, че празникът се получи и всички участници отнесоха със себе си от Генерал Инзово усещането за нещо истинско и позитивно.

DSC00720DSC00721DSC00727DSC00724DSC00728DSC00732 DSC00744 DSC00758 DSC00760 DSC00764 DSC00775 DSC00777 DSC00780 DSC00781 DSC00783 DSC00784 DSC00786 DSC00787 DSC00789DSC00788DSC00790 DSC00791 DSC00792 DSC00798 DSC00803 DSC00804 DSC00806 DSC00823 DSC00825 DSC00828

Диана Иванова

About the Author :