„Пъстро, шарено, великденско”

Velikdenska izlojba 4aВ арт салона на Народно читалище „Зора-1945” бе открита великденската изложба „Пъстро, шарено, великденско” на читалищното ателие по  рисуване с ръководител художника Цветан Казанджиев. На експозицията са подредени  произведения на 11 талантливи деца от ателието- Виктория Вълчева, Габриела Колева, Йоана Трифонова, Божидар Господинов, Ангел Колев, Мартин Сотиров, Александра Симеонова, Натали Атанасова, Анджи Шопска, Ивайла Петрова, Мими Симеонова. Рисунките  изобразяват един от символите на най-големия християнски празник Великден – яйцето, изрисуван с моливи и флумастери. Детските рисунки впечатляват със своя колорит, разнобразна композиция и дух, вдъхновен от празника.

Velikdenska izlojba 1aГеорги Русев, експерт културно-масова дейност в читалището, откри изложбата със слово за великденските символи. Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се боядисват яйца е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически сведения още от езическите времена, че са ги боядисвали в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай. Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал Бога Слънце, черупката – бялата Богиня Майка, а цялото яйце – възраждането. Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий в Рим с думите: „Христос е възкръснал”. Мнителният цезар се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено”. Но още преди да завърши думите си, яйцето, което Мария носела в дар, се обагрило в червено. Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста на Голгота, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца докосвали тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени. Познатото не само в православните земи чукане с яйца символизира счупването на портите адови и победата на живота над смъртта. На някои места боядисват и зелени яйца, които напомнят на горчивите билки и оцета, които римските войниците дали на разпнатия Христос.

Цветан Казанджиев и присъстващите деца обявиха изложбата за открита. Художникът благодари на своите възпитаници за ентусиазма, усърдието и труда, който са положили. Той съобщи, че сега децата ще работят над рисунки, посветени на забележителностите на Ямбол.

About the Author :