Първи проблясъци за кандидат-депутатските листи

izbori-2017Пет дни преди крайния срок за регистрация на кандидат-депутатските листи за изборите на 26 март за Ямболски избирателен район е ясна само листата на БСП, която на тези избори ще се явява в коалиция „БСП за България”.

Левицата обяви първа своята листа и при нея единствено е ясна процедурата за издигане, одобряване и подреждане на кандидатите.

Водач на листата е Кристиан Вигенин, който е вече и избиран като депутат от Ямболски район през 2005 г., бил е народен представител в два парламента, два пъти евродепутат и министър на външните работи в правителството на Пламен Орешарски. На второ място е общинският лидер на БСП в Ямбол и два пъти бивш областен управител Николай Пенев, третото място е за коалиционен партньор, който ще бъде утвърден от Националния съвет на БСП. Четвърти в листата е досегашният народен представител Кирчо Карагьозов, който е юрист, пети е Янко Добрев от Стралджа. Шестото място е за представител на гражданската квота, който също ще бъде определен от Националния съвет. Седми в листата е Владимир Стоев от община „Тунджа” и на осмо място е Елена Анева като представител на община Болярово, кмет на с. Воден.

Водач на листата на ГЕРБ ще бъде стоматологът д-р Юлиян Папашимов, това съобщи вчера сутринта Цветан Цветанов по една от националните телевизии, но не е ясно кога ще бъдат оповестени останалите кандидати в листата. Д-р Папашимов беше и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ.

На тези избори вероятно ще има и независим кандидат за народен представител, защото Районната избирателна комисия – Ямбол регистрира инициативен комитет за издигането на 37-годишния Красимир Костов от Елхово, но тепърва ще трябва да се проверява валидността на изискваните 1000 подписа за подкрепа.

В останалите партии е още по-голяма мъгла, нищо че крайният срок за регистрация на листите – 21 февруари, наближава.

Мълвата твърди, че Волен Сиделров ще води листата на Обединените патриоти в Ямбол, но все още няма официално потвърждение.

Засега не е ясно не само кой ще бъде водачът, но и кой е представител на партията на Марешки – „Воля”, в Ямболска област. Същата е и ситуацията с другата нова формация „Да България”.

На този етап не са ясни листите нито на Реформаторския блок, нито на другата дясна партия Нова република. На 16 февруари ДСБ ще има областно събрание в Ямбол, на което ще направи своите предложения за листа, но след това националното ръководство ще ги одобрява.

Водач на листата на коалицията АБВ и Движение 21 вероятно ще е Михо Михов, но и това още не е абсолютно сигурно.

Ако съдим по резултатите от президентските избори, макар изборите да са много различни, но все пак очертават тенденции, три са партиите, които имат реален шанс да вземат депутатски мандат в Ямбол – БСП, ГЕРБ и Обединените патриоти. За подкрепения от БСП кандидат на президентските избори са гласували 23 287 избиратели, за кандидатът на ГЕРБ – 14 231, а за този на обединените патриоти – 11 676. Марешки взе на президентските избори в Ямболско 4363 гласа, които вероятно не биха му снигнали за мандат, ако се повторят, но практиката вече е показвала, че заради националното разпределение на мандатите се получават какви ли не аномалии.

Припомняме, че на предните избори с 18 647 гласа ГЕРБ имаше един депутат в Ямболски избирателен район, БСП с 13 834 гласа взе две депутатски места, а ДПС с 3723 гласа получи четвъртия мандат.

На предните избори за Патриотичния фронт бяха гласували 4203 избиратели, а за Атака – 4510.

И на тези избори всеки гласоподавател може да изяви своя преференциален вот, но е почти невъзможно да бъде изместен водача на листата, защото затова се изискват 50 % плюс един глас от реално получените, а всяка бюлетина без преференция се брои като вот за водача.

 

 

About the Author :

Leave a reply