Първи литературен двубой край Тунджа – Росица Бакалова срещу Таня Хаджидимитрова

Роси (1)таня-хаджидимитрова-169x240Това ще е първият поетически двубой, който ще се проведе в Ямбол. Неговото място е Синия салон на читалище Съгласие”, началният сигнал е в 18 часа днес, петък.11 март. Прекрасно време за лирически битки.

Поетичните дуели имат вече своите малки истории из страната ни, но нашият град бърза бавно. На лирическата арена ще се срещнат две дами – Таня Хаджидимитрова (със секундант Стоян Чобанов) и Росица Бакалова (със секундант Георги Русев). Автор и водещ на двубоя е Петър Чухов.
Двубоят си има регламент и ще протече в четири тура:
I тур – всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.
II тур – всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби.
След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе
III тур, в който секундантите ще разполагат, всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката й.
И накрая, в четвъртия тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.
Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването
На арената Таня Хаджидимитрова излиза с три поетични книги зад гърба си, с три деца и  с две внучета. По професия е икономист, твърди, че не  участва в поетични конкурси основно поради мързел. Боготвори водата, като се започне от „мълчаната” и се стигне до зеленясалото корито на река Тунджа в родния Ямбол .
На път е да излезе и четвъртата книга на Таня, любопитно е, че в същото положение, преди издаване на нова стихосбирка, е и съперничката й тази вечер, Росица Бакалова. Росица изостава с една книга пред опонентката си, но пък в последните няколко години отдели време на политическата публицистика, поле, на което Таня Хаджидимитрова няма изяви, поне досега.
Таня казва преди лирическия сблъсък: ”И като е поетичен двубой, нека да е! Макар в поетичното изкуство да се привличат онези, които се обичат. Опонент в поезията няма. Всеки е сам. За себе си. „Суров и опасен”.
Росица Бакалова също ще излезе в Синия салон на читалище „Съгласие” и нежна, и страшна, защото обяви, че „истината не е нито добра, нито лоша, нито обективна, нито субективна. Истината е НЕПОПРАВИМА. А в случая е, че съм страхотно добър поет”.

Входът е свободен, носете аплодисменти.

About the Author :