Първият проектант на ямболската болница и синът му, изработили последния проект, са авторски надзор на обекта

Ямбол, 1.03.2021 г.

43 години проектирам ямболска болница, това сподели развълнуваният проектант инж. Николай Николов. Той е сред авторите на първия проект през 1978 г. и е участвал в промените му през всички тези години, за да отговаря на съвременните изисквания. Синът му, който още не е бил роден при първоначалното проектиране, е главният архитект на последния проект. Той е арх. Петър Николов, изготвил сегашния проект. И двамата са авторски надзор на обекта.

„Ямболската болница е една голяма болка на цялата държава, защото в този обект са вложени много средства, държавни и общински пари, т. е. наши пари. Последният път на мен ми се доплака, като видях в какво състояние е болницата, въпреки че сме идвали хиляди пъти“, коментира още Николай Николов и с спомня как в началото мястото е било една гола поляна, когато започнали 1978 г.

За новия проект инж. Николов разказва: „Много промени са нанесени в новия проект. Първо в сградата влезе Спешният център. Той не беше предвиден да е част от нея. Той измести други отделения. Наложи се да се направи Инфекциозно отделение, за което имахме доста упортво, че не е необходимо, но дойде пандимеята и се  оказа, че най-спешното нещо в държавата е Инфекциозното отделение и голяма част от болниците станаха на инфекциозни отделения, така че сме били прави, когато сме настоявали. Едно Инфекциозно отделение има отделна система – канализацията е отделна, дизенфектирането е специално.

Промени настъпиха и в АГ – отделението, навремето се раждаха много повече деца, има промени и в операционните зали, в стационара. Изискванията вече са много различни.

Има още много сгради – те всички бяха предвидени за болница Ямбол, а сега те вече са извън регулационния план на имота, който е определен за болничен комплекс и най-вероятно ще придобият друго значение. В сегашния имот не влизат паровата централа, централизирана пералня, хранителен блок, терапевтичен блок“.

Петър Николов, архитект на последния проект обясни: „Сградата, която е в груб строеж (б. р. по-ниската част), плюс пристройката, която е ново изграждане, ще бъдат Инфекциозно и Белодробно отделение, защото те имат изисквания за самостоятелен достъп. Отделно в триетажната сграда в груб строеж, ще бъде кухнята на болницата, общи помещения за обслужващия персонал и котелното. В долното ниво под земята ще има помощни помещения.

Спешният център е от южна страна на високата сграда на приземно ниво. Входът му ще бъде отдолу, през новия път, който се предвижда по регулационния план на Ямбол. От там ще бъде достигането до Спешния център, което е с независим достъп. Връзката от него към отделенията е вътрешна.

Двамата проектанти са доволни, че преди 3 години са успели да отстоят позицията си в Министерството на здраветопазването: „Най-голямата промяна, която настъпи с основния проект, и добре че успяхме да убедим здравното министрество, е новото крило за нуждите на Инфекциозно отделение.

Високата сграда е 15 етажа от най-долното ниво – машинните помещения на асансьорите, до най-високата част. Последните два етажа към момента остават резерв за бъдещо разширение.

Проектантите обясняват: В началото на 90-те години всичко е било готово завършено само да се нанесе болничното обзавеждане и оборудване. Много голяма част от съществуващите дадености към този момент са разрушени и са в лошо състояние. Сега строителят трябва да разчисти, да подотви терена, за да се направи преустройството., което се предвижда и новите материали, които трябва да се вложат.

Инж. Николов поясни още, че през миналия век главен проектант на целия комплекс е бил арх. Кирил Дойчев. Той от 30-40 г. живее в Чикаго, на 96 г. е и живо се интересува как вървят работите и кога ще стане ямболската болница.

About the Author :

94 Comments to “Първият проектант на ямболската болница и синът му, изработили последния проект, са авторски надзор на обекта”

Leave a reply