Първите кандидати за кметове стават законни на първия учебен ден

takae5_20120201_1235770132Заедно с първия училищен звънец, ще станат и де юре ясни поне част от кандидатите за кметове и за общински съветници. Поименно, защото досега има само регистрация на партии и коалиции, но не и кои са техните кандидати за местния парламент и за кметския стол. Доколкото има обявени имена на кандидати за кметове, те са от пресконференции от партиите, те са де факто, без да имат юридическа стойност.

Преди четири години, през 2011 г., пред гражданите на община Ямбол се явиха за доверие 19 кандидат-кметове.За сегашните избори, които ще се проведат на 25 октомври, очакванията са за по-малко желаещи да ръководят градските дела. Очакванията обаче са едно, реалността друго, така че изборите имат и тук своя загадка.

Приемането на документи за регистрация на кандидатите за общински съветници и за кметове, предложени от партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, започва от 9,00 ч. на 15 септември (вторник) 2015 г., съгласно Решение №1632-МИ от 31 август 2015 г. на Централната избирателна комисия.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидатите за общински съветници и за кметове, предложени от партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети е 17.00 часа на 22.09.2015 г.

На миналите избори сред най-атрактивните фигури за кмет бе певецът Недялко Лазаров, популярен и с кафенето си „Суета”, в което понякога отсядат хора от чалга бизнеса. Тогава Лазаров се яви за втори пореден път, ала като кандидат за Бялата къща. Първия път, през 2007 г., шоуменът излезе с бюлетината на едното от безкрайните БЗНС-та. Втория път Недялко бе харесан от Партия „Движение Социалдемократи”, чийто председател край Тунджа е Иван Стефанов. Участникът в издание на Биг брадър привлече обаче само 133 гласа.

Все пак имаше и кандидати с по-малко гласоподаватели, и то не един, а двама. След Лазаров остана кандидатът на ПП „НИЕ-Национален идеал за единство” Гроздьо Гроздев, събрал 107 гласа, а също и издигнатата от ПП ”БЗНС” Светла Рахнева, тя получи доверие от 103 души.

В дъното на тази изборна класация от преди четири години остана  Ангел Ангелов, издигнат от ПП „Обединени социалдемократи”, бивш управител на „Петрол” . Срещу неговото име имаше подкрепа от 71 гласа.

Борислав Ненов

About the Author :