Първа среща с библиотеката в НУ ”Проф. Петър Нойков” – Ямбол

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМоже ли да  забравите първото си посещение в царството на книгите – библиотеката? Едва ли! При вида на толкова много книги, събрани там изпитваш страхопочитание и респект, обхваща те желание да прочетеш всяка от тях!

Навярно така ще бъде и с първокласниците от НУ”Проф. Петър Нойков” – Ямбол?! Неусетно дойде времето, когато вече са изучили всички буквички от нашата азбука, макар и  сричайки, децата могат да четат сами. Точно сега е момента, в който е време за среща с книжките в библиотеката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСедмицата в НУ ”Проф. Петър Нойков” – Ямбол  бе посветена на първокласниците. Заедно със своите класни ръководители посетиха училищната библиотека. В продължение на един учебен час библиотекар и първокласници се забавляваха и децата научиха интересни неща за книгите и значението им в живота ни. Библиотекарката им обясни как може да станат читатели; начина на подреждане, търсене и намиране на книгите. „С книгите може да пътувате навсякъде по света, да видите чудесата, сътворени от човека, да се смеете, тъгувате и радвате с любимите герои, да летите  в Космоса дори, или както е казал Н.Павленко: „Книгата прави човека господар на Вселената” – изтъкна библикарката. След беседата децата се включиха с огромен интерес в литературните игри: „Гатанки с Пипи” и „Открий думата” – игра на четене,  изпитаха истинска радост и задоволство при правилен отговор.

Почти във всяка къща  трябва да има домашна библиотека, защото „Дом, в който няма книга, прилича на тяло, лишено от душа” –казва Цицерон.

За библиотекаря остана вярата, че тази първа среща с библиотеката ще се окаже съдбоносна за тях, че това е началото на дългия път и любов към книгите, която ще остане завинаги. Завинаги, защото в книгите е ключът към знанието!

                                                                         Таня Кирова – библиотекар в

 НУ ”Проф. Петър Нойков” – Ямбол

About the Author :