Първа самостоятелна изложба на Анна Чифудова в Арт салона на „Зора“

SAM_1585Първа самостоятелна изложба на абитуриентката Анна Чифудова бе открита на 20 юни от 18 часа в Арт салона на читалище „Зора“ в Ямбол. Тя е ямболийка, възпитаничка на Националната художествена гимназия  „Димитър Добрович“ в Сливен. На събитието присъстваха директорът на ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол Петко Йорданов, директорът на НХГ в Сливен Ташко Попов, много художници и изкуствоведи, сред които Атанас Караманов, Александър Александров, Александрина Игнатова, Александър Дойчинов, Стойка Цингова, познати, приятели и съученици на младото дарование.

Редом до Анна Чифудова бяха преподавателят й по иконопис Александър Дойчинов и Стефан Кънев, преподавател по рисуване. Ташко Попов отбеляза, че в специалността „иконопис“ Анна е била единствено момиче и е извадила е късмета да попадне в много силен випуск.

SAM_1589Изложбата бе представена и открита от Стефан Кънев. В първата си самостоятелна изложба Анна показва процес на художествено образование и творческо съзряване в пластичните изразни средства, отбеляза той. Преподавателят й по рисуване подчерта убедителността в живописната форма и завършеността в портретното живописно третиране на полуфигура.

Художничката прави авторски дебют при автопортрета. Той е свързан с творческо задание, приключило с групова изложба в галерия „Май“ в Сливен – знак на почит към учителя и художника Тодор Терзиев, съпровождал випуска в часовете по живопис.

Друг жанр, който присъства в изложбата, е пейзажът. Повечето работи са изпълнени със сух пастел, маслени бои и рисунка с туш перо. Това са картини с различни варианти на колорита от художествено-творческа практика в Ловеч. В поредицата Анна търси интересни възможности рисунката да има живот и пластично внушение, отбеляза Стефан Кънев.

SAM_1581В рисунките на животни, свързани със специалността „иконопис“, младата художничка показва завидна достоверност на природната шарка в украсата на животинските образи, познание за детайлност, бе коментарът на преподавателят й по рисуване.

Анна беше свеж лъч в един мъжки клас, тя се оказа мъжко момиче, бяха думите на преподавателя й по иконопис Александър Дойчинов. С чувство за хумор той каза: „ през годините Анна показа, че може да носи на всичко, има широк поглед, губи се между задачите, намира се, после пак се губи и така се ражда художника Анна“. Преподавателят й спомена за колебанието на абитуриентката между сценографията и живопистта и очаквано за него тя заяви, че би избрала за бъдещо поприще именно живопистта.

SAM_1598От своя страна видимо развълнувана младата художничка благодари на учителите си за усилието и търпението, на съучениците си – за атмосферата, в която са работили през годините и им пожела всеки да се реализира в това, в което иска.

За читалище „Зора“ е утвърдила се вече традиция да предоставя възможност на млади художници да откриват на негова територия първите си изложби. Сред дебютантите са Васил Димитров, Пламен Кондов, Соня Нейчева, Иван Стоянов и др.

SAM_1577 SAM_1578 SAM_1579 SAM_1580 SAM_1591 SAM_1594 SAM_1605 SAM_1609 SAM_1610 SAM_1611

About the Author :

Leave a reply