Иванка Янчева е носителят на първата награда на фотоконкурса “Кукерландия 2019”

IMG_7361Иванка Янчева е тазгодишният носител на първата награда в Международния  фотоконкурс “Кукерландия”. Самата тя отсъства при награждаването.

Обявяването на резултатите от конкурса и откриването на фотоизложбата “Кукерландия” стана днес, 2 март 2019 г., в 13 часа, в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Резултатите бяха обявени от Стоян Стоянов, председател на Фотографската общност в града. Преценката е направена от жури, председателствано от Александър Иванов, който засне България от птичи поглед, а преди две години имаше тук съпътстваща изложба.

Втората награда беше за Алексей Топота от Русия.

IMG_7370Третата награда завоюва Николай Чапкънов.

Присъдени бяха няколко специални награди. Специална награда за най-млад участник, допуснат за участие в изложбата, беше присъдена на Станислав Стоянов от Радомир. Той сподели, че втора година участва в конкурса. След изложбената зала отива да направи снимки на кукерските групи от различните области.

Специалната награда на списание “VAGABOND” беше присъдена на Елена Голованова от Русия.

Специалната награда на ArtPrintShop отиде при Екатерина Староманова.

IMG_7373Имаше и една по-специална от всички останали награди, защото е свързана с историята на нашия град – тя е за снимка, направена в Ямбол по време на кукерски ни фестивал. Спечели я Даниела Керанова и бе връчена от кмета на Ямбол Георги Славов.

Журито е избрало за изложбата 40 фотографии на 29 автори. Тази година има силно международно участие от Турция и Русия. Освен кукерската тема, в изложбата могат да се видят фотографии от маскарадни фестивали извън България, поясни Стоян Стоянов.

Още в началото на събитието директорът на галерията Петко Йорданов припомни, че по традиция фотоконкурсът е придружен от съпътстваща изложба. Тази година тя се нарича “Кукерска магия”. IMG_7352Пак по традиция ден по-рано беше открита изложбата “Човешката участ” на гостуващи фотографи. Този път гости са проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман, и двамата са в състава на тазгодишното жури.

И тъй като днес е Задушница, бе отдадена почита на творците, които вече не са между нас. Специално – на Георги Зайков – един от създателите на фестивала и на фотоконкурса. Негова картина е включена в експозицията “Кукерска магия”. Той е създател и на логото на фестивала “Кукерландия”. Ташко Попов, който също не е между живите, създава шрифта, оформящ окончателно знака на фестивала.

Поздравително слово към присъстващите произнесе кметът на Ямбол Георги Славов.

IMG_7341 IMG_7343 IMG_7350 IMG_7354 IMG_7356 IMG_7360 IMG_7364 IMG_7367 IMG_7368 IMG_7377

 

 

 

About the Author :

Leave a reply