Пълна мъгла с проектите на община Ямбол

DSC02940В пълна информационна мъгла са обвити големите проекти на община Ямбол, с която тя толкова се гордее, че е успяла да привлече милиони от европейските програми.

Най-важното и задължително условие при работа с европейски проекти е прозрачността, но в ямболски вариант тя отново е най-оскъдна и е само формално изпълнено задължение, а не реалност. Формално информация за всички проекти е качена на страницата на община Ямбол, но тя е толкова неактуална, че по-скоро дезинформира, отколкото да носи някаква полезна информация. В нея не са актуални крайните срокове за завършване на проектите, някои от които дори са изтекли, а проектите не са завършени и краят им не се види. По-актуална е ситуацията с проектите в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти, но и там не се знае дали това са окончателните данни, или са в някакъв по-ранен момент.

Никой от гражданите на Ямбол не знае какво се случва с най-големия проект за водния цикъл, дори и живеещите в Каргона, пред чийто къщи се копае. Иначе проекта си има Звено за изпълнение, което обаче не дава информация и препраща към пресцентъра на общината, а от там да получиш бързо информация, е мисия невъзможна. Иначе на 1 октомври пресцентърът е публикувал информацията, че започва възстановяване на улични настилки в квартал „Каргон”. Твърди се и че разделното изграждане на канализационна и водопроводна мрежа е завършено на 60 %, казва се, че се работи по помпените станции за битова и дъждовна вода, но дума не се обелва какво се случва с пречиствателната станция. В същото време от общината предупреждават каргонлии да не си ползват канализацията, защото не са готови помпените станции, но не съобщават кога ползването ще стане възможно.

Крайният срок на проекта, поне този, който е посочен в Информационната система, е 23 март 2015 г. Според обявената там информация през 2013 г. по проекта, който е на обща стойност 90 299 459 лв., са платени 18 059 892 лв., което най-вероятно е авансовото плащане, а през 2014 г. са платени само 4 376 202 лв.

Още по-мистериозно е положението с проекта за Безистена – според информацията от сайта на общината проектът трябваше да е завършил на 14 юни 2014 г., но всички виждаме, че не е. Според Информационната система той дори е временно спрял, а в същото време пак всички виждаме, че и това не е вярно и по него се работи усилено. Друг е въпросът, че никой дума не обелва какво точно се прави там, под сурдинка само се чу, че заради грешка в проектирането е можело сградата да бъде едва ли не срутена, заради плитки основи и затова сега се укрепва, но така и не се знае кога ще приключи проекта. Посоченият в системата срок за завършване е 13 декември 2014 г., но не се знае дали е окончателен. Според Информационната система досега по този проект са платени 3 345 840 лв. – 2 560 334 лв. през 2013 г. и 785 506 лв. през 2014 г. Самият проект е на обща стойност 5 470 117 лв.

В общинския бюлетин на Ямбол беше посочено, че през октомври ще започне и другият важен за града проект за благоустрояване на централна градска част. Там уж имаше избран изпълнител и отстраненият участник въпреки нарушенията обяви публично, че в интерес на града няма да обжалва процедурата. Както е видно за всички по този проект не се прави нищо, има платени нула лева, т. е . няма дори и авансово плащане, така че нещата явно нещо се бавят, но от общината мълчат „като комунист на разпит”. Проектът е за 4 974 674 лв., крайният му срок, посочен в системата, е 20 май 2015 г.

Пълна мъгла е и с проекта за депото, който е за 29 389 564 лв. Там също няма никакво плащане, срокът за изпълнение, посочен в Информационната система е 17 юли 2015 г.

Дали община Ямбол ще успее да усвои европейските средства по спечелените проекти можем само да гадаем, за всички граждани на Ямбол обаче не е ясно защо проектите са забулени в същата информационна мъгла, в която от години е потънала община Ямбол, след като прозрачността е най-важното условие при работа с европейски средства. Но явно мъглата е най-удобното състояние за община Ямбол…

About the Author :