Пустеещата елховска гара

1aТъжно място е елховската гара. От 11 години тя е затворена и оставена да се руши, а днес пустее непотребна на никого, превзета само от бурени и боклуци. Стъклата на прозорците са изпочупени, на места заменени с дървени дъски, няма я табелата, която да показва поне коя е била гарата, от някогашната камбана, която е оповестявала идването на влака, е останала само зеещата дупка в стената. Тръпки те побиват, като видиш, че на таблото, където някога е стояло разписанието на влаковете, има само некролози. Но дори и те вече са остарели, последният е от преди 5 години, защото явно никой не стъпва тук и сградата е оставена само на владението на крадците. Когато се заровиш в хронологията на събитията, разбираш защо нещата са стигнали до това положение. Пътническите превози в Елхово са спрени преди 12 години, когато на 14 ноември 2002 г. е закрита линията Ямбол – Елхово. От март 2003 г. е закрита и гара Елхово, а през 2009 г. са преустановени и товарните превози. Собственик на гарата и на железопътната линия е Национална компания „Железопътна инфраструктура”, което сякаш показва защо сградата е на този хал. Няма охрана нито на сградата, нито на ж. п. линията, служители на компанията периодично проверявали състоянието им, но при обходите само установявали липсите и единственото, което можели да направят, е да сигнализират на Транспортна полиция.

3aaЕлховлии с носталгия си спомнят доброто старо време, когато са имали железопътна връзка с останалата част на България. Днес те се чувстват като откъснати от света, защото, за да стигнат до някъде, трябва първо да ползват автобус или собствен транспорт. „Налагало ми се е да пътувам за Варна, в два часа през нощта дъщеря ми идва да ни кара или да ни взема с кола, защото няма как да се придвижим до Ямбол”, разказва елховлийка, която още не може да се примири, че са им закрили влака.

2aИ ако елховлии трудно приемат, че вече нямат железопътен транспорт, то идеята да им демонтират и железопътната линия, ги ужасява още повече. Такова решение за закриване на маневрен район Ямбол юг, както се води сега бившата 84-та ж. п. линия Ямбол – Елхово, е утвърдено от бившия министър на транспорта Ивайло Московски през юли 2011 г. Две години и половина по-късно все още няма никаква яснота какво ще се случва. От Национална компания „Железопътна инфраструктура” съобщават, че техни експерти извършват проучвания и разработват разчети за експлоатацията на жп линията. През лятото на миналата година дори се заговори и за конкретно демонтиране. От компанията тогава съобщиха, че участъкът от ж. п. линията до 5-ти километър от Ямбол, до индустриалната зона на областния град е все още необходим за функционирането на фирма „КонтинВеСт” ООД, която произвежда хлорни коагуланти и алуминиев сулфат, затова демонтажът на линията ще започне след пети километър от трасето. Такъв доклад е внесен в Управителния съвет за вземане на решение демонтажът на железопътната линия да е с обща дължина 33 километра, а не 38 километра, колкото е разстоянието от гара Елхово до гара Ямбол. Сега от НК „Железопътна инфраструктура” твърдят: „Уточняват се необходимите финансови средства за демонтаж на железопътната линия, които не са в малки размери. След изчисляване на окончателната сума, ще бъде проведена процедура по избор на изпълнител в съответствие със Закона за обществените поръчки”. За елховлии обаче остава само надеждата демонтирането да е прекалено скъпо, за да се откаже от него държавната компания.

 Миналото

3aЖелезопътното отклонение Ямбол – Елхово е проучено като линия с нормално междурелсие още през 1912 г. По време на Балканската война се чувства остра нужда от масови превози към турската граница, което заставя военното управление да започне строителството. Извънредно бързият обрат на събитията в онова време налага изоставянето на започнатото строителство. По време на Първата световна война отново възниква необходимост от военни превози и строежът на железопътната линия е възобновен. С ускорени темпове от 14 декември 1916 г. до 31 март 1917 г. върху банкета на шосето Ямбол – Елхово е построена теснопътна линия с междурелсие 600 мм и обща дължина 39,5 км, експлоатирана с конска тяга. Проучвания на трасето за нормална железопътна линия, каквото е към този момент, са извършени още през 1922 г., а строителните работи започват през 1930 г. Липсата на средства забавят за кратко строителството и линията се открива на 19 април 1931 г. Строителството й е извършено с временна и редовна трудова повинност, а отделни обекти с възлагане чрез търг. Гарата в Елхово е завършена в края на 1930 г. по времето на Димитър Коларов, който е кмет на Елхово от 2 януари 1929 г. до 5 септември 1931 г.

Бъдещето

4aЕдна от идеите, която периодично се подхваща от овластените или от кандидатите за власт, е изграждането на ж. п. линия Елхово – Одрин. Според запознати тя ще бъде с почти същата дължина, каквато е линията до Ямбол. Като депутат Петко Проданов заговори за разкриване на такава железопътна линия и дори твърдеше, че има подписано споразумение между двете страни. По-късно тази идея беше подета и от кандидата за кмет от БСП, но на този етап нищо не се прави. Носи се слух се, че бъдеща ж. п. линия Елхово – Одрин все още има поддръжници сред хората на по-високи властови нива, но за целта е нужно не само активна външна политика, а като първа крачка държавата поне да не унищожи готовата ж. п. линия Ямбол – Елхово. Местната власт е готова да защитава линията и ако се наложи ще бъде направен референдум или подписка за защита на вече изградената железопътна инфраструктура. Още повече, че в ЕС железопътният транспорт е с приоритет, а ние с лека ръка сме готови да унищожим направеното…

 

Диана Иванова

About the Author :