Пускат водата в бетонираната Тунджа след почистването на другия ръкав

DSC01435Коритото на река Тунджа в бетонираната й част, която минава през парка, е пресушено и е спряна водата, за да може спокойно да се изрежат дърветата в останалата част от коритото на реката, заяви кмета на Ямбол на въпрос защо поне не се пусне водата в тази част, за да не стават свидетели хората, излезли на разходка надвечер, на гнусно изпускане на канализационни води и на нетърпима воня в района на хотел „Тунджа“.

За голямо съжаление няма друг начин, по който може да се извърши тази дейност, допълни още Георги Славов. Според него последните 20-30 години никой не е рязал дървета в коритото на реката и не е почиствана растителност. Той заяви и че бетонираната част на реката никога не е почиствана, което не отговаря на истината, защото по времето на Николина Хаджигеоргиева реката се чистеше и се изгребваше точно тинята от бетонираното корито. Не бива да се забравя обаче, че последните 9 години отговорност за почистването на реката носи именно този кмет, така че част от собственото му обвинение пада и върху самия него. Той заяви още, че като приключат дейностите по рязането на дървета в частта към „Златен рог“, ще се пусне и водата в коритото покрай парка, но за варианта поне да се  извадят падналите дървета и дума не обели.

DSC01439Самото почистване на бетонираното корито на реката щяло да струва между 800 хиляди и 1 млн. лв. Според кмета, както стойността, така и обемът на работата е много голям, общината не може да се справи с това с бюджетни средства и догодина щели да търсят пари по проекти. Той си мислеше, че ще кандидатства по ПУДООС за почистването на реката, но екологичният министър,, който беше на посещение в Ямбол, му каза да се обърне към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Като знаем обаче как се отпускат пари там, вероятността Ямбол да получи милион да си изгребе тинята от реката е нулева.

Ямболският кмет каза още, че в долния участък на река Тунджа до пречиствателната станция „Напоителни системи“ предстои да започнат дейности по изгребване на наносите, които вече са прекалено много в коритото на реката, затлачват водата и се превръщат в бент. Това би могло да се превърне в проблем, ако се наложи това корито да се ползва, а то реално не се ползва от 1962 г., защото се използва изкуствениият ръкав на реката.

 

About the Author :