Пуйка пълнена на фурна (Екарлад)

img20121AРецепти от готварската книга на Нацко Сотиров. От 1919 г. той е работил в кухнята на Борис III, а през 1937 г. става неин шеф и главен готвач. След 1946 г. за кратко време е бил и личен готвач на Васил Коларов и Георги Димитров.

Продукти:
1 млада пуйка около 2 кг, 500 г бял хляб, 200 г бекон, 60 г лук, 150 г масло, 30 г моркови, 30 г керевиз, 100 г бяло вино и 600 г говежди език.
Начин на приготвяне:
Младата пуйка, почистена и измита, се посолява отвътре и се напълва с пълнеж, приготвен по следния начин. Престоялият бял хляб без кората се настъргва на ренде или сито като галета. Беконът се нарязва на по-едри ивички и се сварява 15 – 20 мин. Ситно нарязаният лук се запържва в 2 супени лъжици масло. При лука се прибавя хлябът. Ако хлябът не се напои само с маслото, се прибавя малко прясно мляко и се разбърква. Пуйката се напълва и се зашива с конец. Краката се връзват с канап, за да изпъкнат гърдите. Поставя се в дълбока тенджера с масло и се слага във фурната да се зачерви леко отвсякъде. Прибавят се морковите, лукът и керевизът – всичко нарязано на ситно, и се захлупва с капак. След като се зачерви и зеленчукът, прибавя се бялото вино или бульон и от време на време се полива със соса и се обръща, докато омекне добре. Готовата пуйка се нарязва и се поставя на чинията, като се гарнира със сварения говежди език, нарязан на филийки. Върху филетата се поставят попарени листа от естрагон. Полива се и се поднася със сос, приготвен от соса, в който е печена пуйката. Поднася се салата по желание.

About the Author :