Птичи грип уби над 5600 фазани в държавна фазанария край Елхово

774615_310890735697574_892018786_oПовече от 5600 колхидски фазани в зряла възраст, заразени с вируса на птичи грип, са умъртвени в държавната фазанария „Долна Топчия” край Елхово. Тя е собственост на Югоизточно държавно предприятие – Сливен и е към Държавно ловно стопанство Тополовград.

Фазаните са заразени от екскременти от прелитащи над волиерите диви белочели гъски или чапли, обясни д-р Стоян Колев от Областна дирекция по безопасност на храните.

Управителят на фазанарията Йордан Бончев разказва, че цялото стадо било от 5637 фазани, отраснали, готови за разселване, но първо заболели един двор от близо 1000 птици, другите били клинично здрави, но изискванията са такива, че трябва и те да бъдат умъртвени. Самото заболяване се развило много бързо в петък вечерта нямало нищо, в събота сутринта имало три умрели птици в един от дворовете и в неделя вече умрелите били 130. Фазанарията не е могла да вземе никакви мерки за предпазване на птиците, защото отглеждането им е с открити волиери и екстрементите на заразените прелитащи диви птици могат да попаднат при тях.

Прелетните птици са зимували край язовир „Трънково”, отстоящ на около три километра от фазанарията, където преди месец бяха намерени телата на две бели чапли, заразени с птичи грип.

Фазаните са били предназначени за разселване из ловните участъци в страната. Фермата ще може да заработи отново след шест месеца след трикратна дезинфекция и основно почистване на волиерите.

Фазанарията „Долна Топчия” е една от най-старите – създадена е през 1964 г. и затова Югоизточно държавно предприятие – Сливен държи да я запази.

„Ще започнем първо с обеззаразяванията, след това ще изгребем пясъка от волиерите и ще извършим ремонт, тъй като тези 6 месеца ние нямаме право да отглеждаме птици, ще запазим работниците, тъй като те имат опит. След изтичане на този срок ще закупим около 3000 здрави птици от другата фазанария, която се намира в Ормана, за да възстановим основното стадо”, обясни зам.-директорът на Югоизточно държавно предприятие Костадин Недев. Той допълни, че производствения процес ще бъде прекъснат за една година и чак следващата година ще могат да възстановят производството на цялата ферма. Стойността на умъртвените птици е около 120 000 лв. и държавата ще плати на фазанарията обезщетение, но загубите са много по-големи, защото заради птичия грип има отложени ловни излети на чужди групи през декември и януари, които са били планирани преди година точно за отстрел на колхидски фазан.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply