Проф. Иво Христов: Истината е за силните духом

DSC03901–  Преди Карл Маркс са били Адам Смит и Дейвид Рикардо. Преди тях има ли други мислители, които са ви интересни?

–   На мен винаги ми е било интересно това, което се нарича западна цивилизация, защото това е единствената цивилизация, която не е интровертна, а е екстровертна. Тя от зората на своето възникване, за да съществува непрекъснато експанзира. Ако не са били османските турци, по тези земи щяхме да си говорим на италиански. Венеция и Генуа са били окупирали почти цялото Черноморие. Константинопол 50-60 г. е бил под венецианска власт, т. е. тук много отдавна сме били в условия не на офанзива, а на дефанзива. Удивителен е този процес на експанзия и защо такъв тип цивилизация съществува, а цивилизация като китайската си е самодостатъчна. Китай е поднебесната империя, т. е. те са за единната земя и всичко около тях са различни периферии на варварство. Китайската логика е повтаряща се – Китай винаги възниква като битката на стоте царства, т. е абсолютно разпокъсана територия, която във войни и сблъсъци и е обединена от някой светски император, последният се казваше Мао Дзъдун, след което става империя, а след това се разпада под натиска на външни и вътрешни сили и отново същият цикъл се повтаря, но обърнете внимание всеки път Китай се възстановява в по-големи географски граници. Миналата година само в Африка Китай е инвестирал 110 млрд. долара. В момента се подготвя строежа на най-голяма ж. п. линия от Кейптаун Южна Африка до Александрия – т. е. през цяла Африка. Китай е решил да вземе на абордаж Евразия отдолу през Африка. С китайски инвестиции се строи свръхскоростната ж. п. линия, която турците построиха под Босфора, китайците купиха пристанище Пирея и строят скоростна ж. п. линия по долината на Вардар и Морава в посока Германия. Китайският дракон този път е решил да превземе света не през морето, а по суша през т. нар. копринени пътища. Това е една от причините за войната в Сирия и за повдигащия се голям конфликт с Иран.

– Смятате ли, че като нация трябва да се опитаме да възпитаме у нас, младите, способността за самостоятелно мислене, защото смятам, че това е основното, което им липсва. Те не могат да са самостоятелни, нямат въображение, чрез което да постигат каквото и да е, защото не могат да реализират въображаеми цели?

–   Вие не сте виновни за това, че вас ви подготвят да бъдете в основата на хранителната верига, че не трябва да мислите, че не трябва да имате собствена рефлексия, че не трябва да бъдете образовани, защото по принцип този, който трябва да бъде сложен в блюдото да бъде „изяден” не трябва да има поведение различно от това на жертвата.  Ако искате да ви успокоя, не само младите нямат собствено мислене, проблемът е че голяма част от старите нямаме собствено виждане. Не мислим, движим се по инерция. Ще ви дам съвет, макар и непотърсен, – много е важно да прочетете едни книги на точно определена възраст – около 20 г., да речем „Война и мир”, Достоевски, Джек Лондон. Това, което мен ме докарва до потрес, е когато виждам масово в моите студенти пълно безразличие към света и към живота. Тези деца между 19-20 г. са вече пенсионери, не че не знаят, не че не могат, а дълбоко не ги интересува. Има една епитафия на Христо Смирненски, много вярна за тях:

„Що простенваш, майко, в горест тиха,

ронейки безспир сълзи на гръд?

Те не са умрели — мъртви се родиха,

та не могат даже да умрат!”

– Запознат ли сте с промените в учебниците по история и с опита за подмяна?

–  Запознат съм, но един от големите ни проблеми е комплексът, че от нас нищо не зависи. Къде са тези родители, които да излязат и да кажат е това не трябва да бъде така?! Къде е дискусията, която трябва да натисне тези чиновници?! Китайците са казали, ако искате да подчините един народ, дайте да възпитаваме децата му. През учебниците по история се задават матриците и моделите на немислене, през които човек е бил моделиран по един или по друг начин. Няма такава битка. И като е ясно, че учебниците не възпитават правилно децата ни, къде са тези родители, които ги учат на другото познание по старите учебници, или с допълнителна информация. Поне сега информация има, макар че имам колега който казва, че интернет е много дълбока и много плитка река, и ако той и още няколко души могат да я преплуват, другите ще се удавят в нея с при пет пръста вода, защото трябва да се отдели важното от неважното. Ама родителите казват, ние не можем да сменим обществения модел, не можем да определяме държавната политика. Ами защо си жив тогава, защо имаш деца? Защо не се самоорганизираш?! Ще ви дам за пример Русия, защото и там върви същата матрица и едни руснаци създадоха нов учебник със собствени сили и започнаха да предлагат и другата алтернатива. И най-дългото пътешествие започва с първата стъпка. Но трябва да осъзнаем, че никой за нищо не ти е длъжен и че животът е борба.

– Защо според вас се преекспонира славното ни историческо минало и се залага на сантименталния национализъм без да се отчитат грешките?

– В психотерапията има такава техника – колкото е по-мизерно настоящето, толкова по-блестящо минало си измисляш. Народите са като хората, те не обичат да им се казва истината. Никой не обича да му се казва истината. Истината, „святата истина”, за която говори Захари Стоянов, е за силните духом. Само истината ще ви направи свободни. Когато видиш ощърбеното битие на собствения си живот, когато видиш счупените грънци на собствения си живот, тогава оня – силния духом, вижда в това мотив за борба. Има такъв тип народи – руският, германците са такива. Има и други народи, дето викат, то от нас нищо не зависи, започваме да си фантазираме за славното ни минало. Това ми прилича на шопската поговорка – Вуте казал кога има бърза работа легам да спим, да се събудим, ако са я свършили, верно е била бърза, ако не са я свършили значи не е била бърза и пак да легнем да спим.

–  Има ли нещо вярно, или са само слухове, че българският елит, каквото и да означава това, е направил политически завой към Русия?

–   Надценявате българския елит, каквото и да означава това. За българския елит, няма значение дали е сегашният или по-предишният, Алеко беше написал в „Бай Ганьо” – „На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари”. Българският елит за съжаление е еманация на нашия народ, той иска същото – ако може да го оставят на спокойствие да краде. Той не прави избор, а накъдето духа вятъра натам отива. Сега те усетиха, че може да дойде шут от изток, затова решиха овреме да се обърнат и натам, утре пак по същия начин ще предадат изтока, за да отидат на запад. В момента са се разкрачили, защото си викат от запад все още са силни, но не се знае тези от изток какво ще направят. Затова хем така с едните, хем така с другите, белким оцелеем. Затова и едните, и другите ни експлоатират и дълбоко ни презират.

–  Ако все пак се стигне до конфликт между САЩ и Иран докъде би стигнала Русия в своята намеса и как би реагирал Китай?

–  Много е сериозен въпросът за Иран. Първо, Франция и Германия имат голям залог в Иран. Второ, Самият Иран не е Сирия, тя е 80-милионна държава, добре въоръжена и е ядрена държава. Трето, Иран е много важен и за Китай, и за Русия. Ако погледнете географската карта, ще разберете защо е важен. Иран е това, което е България за Балканите, само че при Иран е в много по-голям мащаб – през Иран минават северните, южните и съответно източните и западните пътища. Той контролира едновременно най-големия трафик за петрол в света – руският път и същевременно който държи Иран може да влезе в гръб и на Русия, и на Китай. Залогът за Иран е огромен. Иран е вторият по големина доставчик на петрол за Китай. Аз лично си мисля, че голяма война срещу Иран няма да има. Израел за първи път са истински притеснени за съществуването си. Досега те воюваха с арабски държави, които можеха да си позволят да побеждават една по една или всички взети заедно, Иран е първият противник, който може да си позволи да загуби много и все пак да не бъде победен. Затова има споразумение между Израел и Русия, че сирийски части ще заемат цялата северна граница около Голанските възвишения, но там няма да ирански въоръжени части. Така че мисля, че конфликтът поне на този етап ще бъде избегнат. Залогът е голям и това може да доведе до цялостен взрив не само на Близкия изток, а бих казал и на света, това е повече от ясно, защото това няма да бъде просто война срещу Иран. Близкият изток и Средният изток вече е разделен по шиитско сунитското противоречие, това означава, че ако се удари Иран, той контролира няколко държави пряко или косвено – това е Ирак, това е Сирия, индиректно Йемен. Това означава, че при една бъдеща война срещу Иран, той ще блокира световната най-основна комуникация за нефт, проиранските сили ще блокират на Червено море Суецкия канал, а това означава унищожаване на Саудитска Арабия от Иран. Това означава цени на нефта от 200 долара, че и отгоре. Това означава тотална война и цялостна преконфигурация на целия регион. И в тази война няма да има незасегнати.

–  Много образно обрисувахте всичко,  но аз оставам с впечатлението, че май общество и в западния свят вече няма. В този план дайте рецепта. Има ли начин това общество да се събуди и да вземе нещата в свои ръце?

–  В Европа вече го правят, вижте какво се случва в Италия, в Унгария, в Полша. Истината е, че Европа е стара къща и в нея има всичко – има и мултикултурализъм, и счупения гръбнак, и въпросът да превърнем старите европейски култури и цивилизации в едно 500-милионно потребителско стадо. Да, ние сме за интернационализъм, но всеки да бъде господар в собственото си отечество, но това не било модерно. В Европа се зараждат нови сили, сериозни сили и те ще се проявят още на европейските избори. Никой не поставя под въпрос европейския проект, но една група си е присвоила европейската идея и си въобразява, че ако ги критикуват и им казват, че този модел е дълбоко порочен, хората са против Европа. Не, ние сме против тях, а не против Европа.

–  Трябва ли да има референдум за Европейския съюз?

–  Българският народ е мъдър и за такива случаи казва: „Късно е либе за китка”, а турците твърдят: „На българина да му имам втория акъл, дето му идва след това. Къде бяхме ние преди 2007 г.?! Ама всички си мислехме, че като влезем в ЕС ще започнат да падат от едната страна круши, от другата ябълки. Истината е, че и аз бях от наивниците и си мислех, че ако не сложат край на краденето, ще въведат европейски ред в краденето, а то какво се оказа, че нашата мафия се припозна с европейската и откриха, че са изоморфни, едносъщни, само мащабът в краденето е различен. И плеснаха с ръце и се прегърнаха. В резултат на това ние престанахме да бъдем дори това, което бяхме дотогава. Престанахме да бъдем индустриализирана страна. До 1989 г. България, при всичките кусури на онзи строй, беше част от второто технологично и индустриално звено на света. Ако някой твърди, че със силите на свободния пазар, с честен труд, със спестявания видите ли България ще започне да конкурира Германия, нещо се е объркал. Тази битка винаги е с нулев резултат за единия и с всичко за другия. Ние едва ли не си мислехме в края на 80-те години, че това, което се задава, е същото като социализма, но само че с ходене на Хавайските острови. Ние влязохме в Европа не за да конкурираме Германия, Италия или Франция, а за да ни няма на пазарите, а нашите хора да са там и да работят. Просто е, защо ти е колония в Африка, като можеш да я имаш тука на 500 км. В момента същото се случва с Украйна, даже им изнасят и земята, прочутият украински чернозем се реже на блокове и се изнася. Това се случи, но това не може да бъде казано в прав текст. Не може хищникът, който те яде, да ти каже, аз те ям, защото съм гладен.

Въпросите зададоха ямболски граждани на срещата в Ямбол на 29 май 2018 г.  

About the Author :

1 Comment to “Проф. Иво Христов: Истината е за силните духом”
  • бачо Никола
    October 7, 2020 - Reply

    Иво, да не би да си тъпак?

Leave a reply