Проф. Георг Краев, председател на журито на „Кукерландия”: Маскарадните фестивали не са само наши, те са на света

??????????????????????????????? – Увеличава ли се интересът към маскарадните фестивали и към обичаите, които се показват на тях?

– Изключително важни са тези празници на маскарадните игри в България. От една страна това е древният ни обичай да се максираме по нашите земи, а от друга страна ние показваме на света, че сме оставили и следа в световната култура.  Особено важно за България е, че ЮНЕСКО обърна внимание на фестивалите „Сурва”, което иде да ни покаже, че тези фестивали не са само наши, а те са на света. И в този смисъл ние трябва да бъдем малко отговорни пред онова, което показваме и да възвърнем онази традиция, която в крайна сметка е била валидна за старите българи, от една страна. Но от друга, това са млади хора, които по друг начин възприемат обичая и проблема с журито е как да се справи между чука и наковалнята, как да оцени младостта и как да оцени обичая.

– Каква е разликата между кукери и сурвакари?

– Огромна е разликата, едните празнуват в цикъла между Игнажден и Водици, т. е. Зимния календарен цикъл на стария ни обреден календар, а другите са по-традицонни, така да кажа, те са по време на Заговезнишкия цикъл преди Великден 40 дена. И този смисъл в маскарадните игри всъщност е отразена представата на древните българи за онова, което се е случило и което е разказано от стария завет. За грахопадението на баба Ева и дядо Адам. Днешната традиция, днешния обичай обаче чете малко по-различно тази старинност и тя е изявена в една войнска мъжественост, която избива на прогонване на злите духове.

– Това означава, че не са гонили злите духове в древната традиция?

– Това са символи на плодородието, а плодородието за старите българи значи много смях, много веселба и много закачки. За съжаление тези закачки са малко така цензурирани. Тъй като има много блажен фолклор в старите игри. Днес ние се мислим, че сме по-морални от старите българи, затова някак си се притесняваме от добрата стара традиция.

Въпросите зададе: Диана Иванова

About the Author :