Проучени са едва 2 процента от надгробните могили в региона

DSC05639Едва 2 процента от надгробните могили в Ямболска област са проучени, стана ясно на пресконференцията на директора на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев. В региона има над 3000 надгробни могили, а са проучени само 50-60 от тях. Регионът ни е богат на археологически обекти – около 4000, а територията на областта е 3335 кв. км., което е малко повече от един археологически обект на квадратен километър.

В региона освен надгробните могили има открити над 300 селища и селищни могили от Праисторическо време, около 50 укрепени археологически обекта от Античността (Късножелязната, Римската и Късноантичната епоха), приблизително толкова са и укрепените обекти от Средновековната епоха. Останалото са различни селищни структури и валове. Освен могилите има проучени и около 20 археологически обекта.

DSC01677През 2014 г. в Ямболска област са регистрирани 87 нови археологически обекта, които са вписани и в автоматизираната система „Археологическа карта на България”. В нея се водят обекти от началото на 7-8 хилядолетие пр. Хр. до 16 век със снимков материал и дори GPS граници, които много помагат при съдебни дела срещу иманяри. Сред новоткритите обекти, които са основно могили, е дори един долмен край с. Странджа.

 

DSC01685През 2014 г. са продължили редовните археологически проучвания, като две от тях дори са финансирани от Министерство на културата. Извършени са проучвания в Националния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” и  на Малкото кале край Воден. Стефан Бакърджиев подчерта, че за първи път миналата година са успели да се преборят да им бъдат отпуснати 20 000 лв. за разкопки край Воден, благодарение на които е проучено половината от вътрешното пространство на крепостта край селото от 12-13 в. За пръв път от 79 г. насам са започнали редовни археологически проучвания на праисторическата могила край Веселиново, която е изключително интересен и много дискусионен археологически обект. Възобновени са и разкопките на античното селище в местността „Юрта” край с. Стройно. Това е един от най-пострадалите от иманярите обекти в Ямболска област, който е пръснат на над 400 дка площ. Преди 10 г. иманярите са го риголвали, за да съберат ценностите, а в момента там било като бойно поле, защото има над 200 изкопа на площ от 200 дка.

Стефан Бакърджиев разказа, че проучените некрополи от Даниела Агре край Стройно, Борисово и Бояново са свързани с това антично селище. Предположенията са, че става въпрос за ветеранско селище, в него са били настанени пенсионирани римски военни с тракийски произход. Открит е фрагмент от диплом, който показва, че един от тях е бил ветеран от флотата.

Извършени са спасителни проучвания на надгробна могила край с. Ботево, която преди година е била атакувана от иманяри. Там са открити три гроба с кремации от средата на 2 в. с части от един римски военен колан, три християнски гроба с трупополагане от края на 3 в. и началото на 4 в. и три гроба от Възраждането.

Музеят се възползва много активно, за да развива археологическа дейност, от стажа на студенти от различни университети. В Кабиле провеждат стажа си студенти по археологияот СУ „Св. Климент Охридски”, във Воден – студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии, край Стройно – студенти от Карловия университет в Прага, край Ботево – студенти от университета в Монреал – Канада. Те са били за 20 дни в Кабиле, където са имали лекции при проф. Валерия Фол, свързани с историята на тракийската култура по българските земи.

За пръв път през тази година община Ямбол отпуска средства от бюджета за извършване на разкопки в археологическия резерват.

Диана Иванова

 

About the Author :