Протест в ямболската болница, предупреждение за колективни оставки

IMG_985980 процента от работещите в ямболската областна болница ще подадат предизвестие за напускане на 1 август, ако заплатите не се увеличат според приетата наскоро от правителството методика. Това заяви днес, 15 юли 2019 г., д-р Петър Папашимов, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, на протестен митинг срещу недостойното и унизително заплащане, състоял се в двора на болницата. Това означава, че в края на август болницата няма да съществува, защото няма да има кой да работи в нея, каза още д-р Папашимов. Той допълни, че със сигурност целият персонал в хирургичното отделение ще напусне, а то е основната единица в една болница. И сега болницата работи с недостиг на персонал – така например в реанимация работят само 3 сестри при необходим минимум от 7, в хирургия работят само 5.

IMG_9861Години наред проявявахме търпение, но у нас се натрупа твърде много напрежение, казват протестиращите. Според методиката лекарите трябва да получават основна заплата 1150 лв., а тя е 850 лв. и то от два месеца. Преди това в продължение на 11 години тя е увеличена само с 20 лева. „Това води до отлив и напускане на лекарите. В последните 8 години са напуснали 30 водещи специалисти и в момента около 50 процента от тях са или пенсионери, или в предпенсионна възраст“, каза д-р Папашимов. Той даде конкретни примери: в гинекологията д-р Мантарева е далеч след пенсионна възраст; д-р Тенев, единствен кардиолог – на над 70 г. е и като отсъства, се търсят специалисти от други градове; д-р Живко Тагарев е единствен ендокринолог; д-р Цингов е далеч над пенсионна възраст и т.н.

IMG_9869Специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и лаборанти, са с едни от най-ниските заплати в страната – 640 лв., а според методиката трябва са 952 лв. В общинската болница в Елхово е 750 лв., в съседен Сливен отпреди 15 дни – 830 лв.

Най- зле е при санитарите, тъй като „под заплаха, че ще бъдат уволнени, те са принудени да работят на 7-часов работен ден и заплатата им дори не е минималната, а 490 лв.“, думи на д-р Папашимов, които бяха посрещнати с ръкопляскания от протестиращите. Така онези, на които им остават 2 години до пенсия, ще трябва да работят 3, за да я постигнат, каза председателят районната колегия на БЛС.

„Нашата задача е да лекуваме болните, задача на мениджмънта на болницата е да осигури увеличаване на приходите. Как ще стане – аз няма да им давам акъл. Мога, ама няма“, бяха думите на д-р Петър Папашимов. “Ще се завърши новата IMG_9863болница, но накрая няма да има кой да работи в нея”, предупреди още той.

Ето и позицията на някои от протестиращите:

Янка Желязкова: „Всички ще подадем. Санитарките не са носачи, ние дигаме толкова тежки хора заедно със сестрите, имаме такива тежки условия, че няма да издържим. Всички ще си подадем оставките и нека директорът да решава кой ще дойде да работи и в новата болница“.

 

IMG_9865Недка Желязкова: „Аз съм пенсионерка, но ще си подам оставката, аз съм с колектива“.

 

 

 

IMG_9880Санитарката Василка Добрева размахваше фиша си за последната получена заплата и питаше: „С 400 лева кой може да живее в тая България?“

Д-р Недева, дерматолог: „Ние сме на 800 лв., не е редно да се продължава по този начин за труда, който даваме“.

 

IMG_9867Цветка Бойчева, регионален председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, потвърди, че положението  на професионалистите по здравни грижи и като цяло в лечебното заведение е тежко. Тя не очаква напускане на сто процента, но цели отделения заедно с лекарите биха напуснали. „Взимаме със 100 лева по-ниски заплати, отколкото в Елхово, а нима лечебното заведение е на по-ниско ниво?“, пита тя.

 

IMG_9873Д-р Влахова, която работи в Спешното отделение, уточни, че там заплащането е станало по-добро, откакто министерството увеличи заплатите специално в спешните отделения и по този начин сестринският състав е задържан. „Но като цяло болницата е зле и това се отразява и на нашата работа, защото един пациент, постъпил в Спешно отделение, не може да бъде поет след това в болницата, поради липса на лекар, на сестра, санитарките намалят с всеки ден“. В Спешното отделение са 4 лекари на щат, а трябва да са 6. Допълва се с лекари от другаде, с допълнителни часове – винаги е било така. „Парите, които се отпускат за спешните отделение, не достигат, потъват, не знам кой трябва да държи сметка за тия неща“, казва лекарката.

IMG_9889Според директора на болницата д-р Панайот Диманов, колегите му основателно искат достойно заплащане за труда си, но то е според приходите на едно лечебно заведение.Някои от структурите, които повече допринасят финансово за болницата, им се дава допълнително финансово стимулиране. Основните заплатит на професионалистите по здравни грижи са на 10-11 място от 26 областни болници. Брутната заплата на лекар е 1500-1600 лв.

При увеличаване от 1 юли на цени на някои клинични пътеки, най-вече за лечение на белодробните болести, и ямболските медици изработят тези клинични пътеки – „ще ни се увеличат приходите с около 30 хил. лв. Тогава имаме готовност да увеличим заплатите на лекарите с 50 лв.“, каза д-р Диманов.

IMG_9860Той изрази съмнение, че 80 процента от работещите в болницата ще подадат оставки. „Ако това стане, рискуваме болницата да изпадне в тежка финансова криза, както други болници, тя да има просрочени задължения“, категоричен е той. „Като напуснат, и аз напускам и да видим какво ще стане с болницата. Тука има колеги, които искат да станат директори – нека да станат“, бяха думите на директора.

Той отбеляза, че отделения, които по-малко допринасят с приходи, са по-активни в протеста. „Хирургичното отделение има 52 процента операционна дейност при стандарт 80. Имат приходи на 20 легла 70 хил. лв. – с тях не може да се и оформи работна заплата“, бе даденият пример.

IMG_9866Д-р Диманов отбеляза, че ръководството на болницата дълги години се е стараело да съхрани лечебното заведение като цяло. Причините за ниските заплати са много. Сред тях е отливът на пациенти – тази година през първото полугодие са преминали с 390 пациенти по-малко през болницата. Сред обективните причини той посочи: прекомерно големия брой болници в България; нелоялната конкуренция между различните болници; броят на населението, което обслужва дадена болница – в Ямболска област има 102 хил. здравноосигурени, а 4 болници.

Д-р Диманов е убеден, че отделенията, които работят повече, заслужават повече. За пример даде нервно отделение; ортопедия, хемодиализа, съдова IMG_9870хирургия, понякога пулмология, понякога второ вътрешно отделение. „Но е невъзможно всички отделени да са на печалба“, бяха думите му.

Само 4-5 са болниците в страната без дългове, но той отсега нататък не гарантира, че това ще е така за ямболската. Д-р Диманов отбеляза, че по-добре са онези болници, които имат инвазивна кардиология – в Пазарджик, Хасково, Добрич, Кърджали, Габрово. Всички останали са на почти еднакво положение.

Директорът подчерта, че протестът е незаконосъобразен, тъй като „трябваше предварително да има срещи с ръководството и когато няма резултат, се IMG_9882тръгва на протести и стачки. Такова нещо досега е нямало. Но отделение с 50 процента използваемост на леглата, как да станат заплатите 100 процента?“

Бъдещето на новата болница д-р Диманов коментира така: „Тези които работят тук, ще работят и в новата болница. И ще дойдат нови хора, в което съм сигурен. Ако новата болница не стане, Ямбол след 5-6 години няма да има болница и няма да има и град“.

About the Author :

1 Comment to “Протест в ямболската болница, предупреждение за колективни оставки”
  • баба от село
    July 16, 2019 - Reply

    Ами, за да има град, да вземат ОбС-Ямбол вместо за откачени рог концерти филми и музеи да заделят 100-200 000 лева за болницата. спешно баба СПЕШНО! на ръчно управление

Leave a reply