Протестът срещу законовите промени за децата огласи Ямбол

DSC00501Протестът срещу промените в Закона за закрила на детето и социалните услуги огласи Ямбол на 7 септември вечерта. Автошествие на стотици автомобили тръгна в 18 часа от паркинга на “Технополис” и обиколи града под звуците на клаксони и развети знамена. По данни на организаторите на протеста автомобилите са били над 250, много време им трябваше да се придвижат до центъра, да намерят място за паркиране и да се включат в протеста пред общината.

DSC00503Там трябваше в 19 часа да тръгне шествие през пешеходните улици на Ямбол, но то закъсня значително и заради речите на двамата оратори, които отново припомниха какво е значението на протеста и какви са исканията им. Ясен Желев оповести позицията на педагозите, които са против обикалянето заедно с полицаи и социални работници по домовете на учениците дори и при едно отсъствие. Той припомни и ямболският момент в протеста, срещу който родителите изразяват недоволството си – решението на мнозинството от общинските съветници, които гласуваха за предоставяне на общинско помещение за изграждане на “синя стая” по проект на норвежка фондация.

DSC00511Васил Василев благодари на всички, участвали в информационната кампания и в досегашните протести. Той оповести и точно срещу протестират родителите. Със скандирания те поискаха отмяна на законови разпоредби от Закона за социалните услуги, с които се променя Закона за закрила на детето, Семейният кодекс и др. Те се обявяват срещу приватизация на социалния сектор от частни фирми и неправителствени организации.

DSC00506Те са и срещу отнемането на децата по сигнал, против ранното сексуално образование, детското правосъдие и др. “Сега искаме отмяна на законови тесктове, но ако не го направите ще ви поискаме оставката”, бяха категорични родителите.

В този протест участваха и много  калайджии, както се обърнаха към тях ораторите и припомниха, че законовите промени застрашават всички.

След речите протестиращите организираха шествие из Ямбол, скандирайки техните искания “долу ръцете от нашите деца” и “Долу ръцете от семейството”.

DSC00509DSC00517 DSC00523 DSC00528 DSC00531 DSC00532 DSC00537 DSC00538

About the Author :

Leave a reply