Протести срещу умъртвяването на животните принудиха земеделския министър да пристигне в Шарково, той обеща по-високо обезщетение или възстановяване на стадото

66b627847f43b5859dd4f8ace52bd6ecПротести на местни хора и на подкрепящи ги от цялата страна забавиха днес умъртвяването на животни в с. Шарково, но не успяха да го предотвратят.  Хората негодуват срещу избиването на здрави овце и кози заради открити три огнища на чума в селата Шарково, Крайново и Странджа и решиха да не позволят на ветеринарите да стигнат до последните три стопанства в Шарково, в които има оцелели животни. Те не искаха да си дадат животните, защото за тях те не са само поминък, но и част от живота им и негодуваха срещу ниските обезщетения, с които по думите им не могат да си купят дори агне, а не овца или коза.

sharkovo-555887-810x0Напрежението и сблъсъците принудиха земеделския министър Румен Порожанов и изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев да пристигнат на място, за да говорят с хората.

На среща с животновъдите министърът на земеделието Румен Порожанов се ангажира компенсациите да бъдат завишени до 190-200 лева на умъртвена коза или овца. Ще бъде направено бързо преизчисляване и регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде организирано плащане на място в кметствата в селата. На стопаните, които не искат да получат средства като компенсация, ще бъдат осигурени животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност.

37049666_1958902654154909_1382544616758181888_n-640x861Изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант. „Ако сложим ваксина, рестрикциите ще бъдат поне 2 години и то и то към цялата страна. Много е трудно да се издейства да е към само към този район, но, ако е към този район, наистина икономическите ви загуби ще са много сериозни“, каза той.

Козичките и яренцата на баба Дора, чиято въздействаща снимка, направена от Даниел Стефанов от Ямбол обиколи социалната мрежа и трогна стотици хиляди в комбинация с видеото на Радио 999, оцеляха тази вечер, но и те ще бъдат умъртвени, макар възрастната жена да настоява, че са здрави и не са засегнати. Според властите, за да няма разрастване на заразата, тя трябва да бъде локализирана бързо.

About the Author :

Leave a reply