Протестиращите в Ямбол затвориха временно кръстовищата край подлеза и край ОУ „Христо Смирненски“

Ямбол, 7.08.2020 г.

В 26-тия ден на протестите в Ямбол – 6.08. 2020 г., протестиращите се движиха по нов маршрут и затвориха за известно време две кръстовища.

Протестиращите отново се събраха пред общината и в 19,30 часа потеглиха по ул. „Г. С. Раковски“, но не към институциите, а в обратна посока.

Под погледите на седящите по заведения и кафенета ямболлии протестиращите скандираха „Ямбол срещу беззаконието“, „Заедно“, „Държава в ремонт“, „Промяна“, „Няма леви, няма десни, всичките сме бесни“, „От сърце, от душа за България“ и звучащите и през предишните дни скандирания за оставка.

Протестиращите затвориха за известно време кръстовището до подлеза. Част от автомобилите обърнаха, обърна дори и автобус на „Юнион Ивкони“ за междуселищен превоз.

Протестът продължи по ул. „Раковски“ със скандирания, а възрастна жена ги спря, за да им направи забележка да протестират по-възпитано – да не свирят толкова силно и да не крещят.

Протестиращите стигнаха до кръстовището край ОУ „Христо Смирненски“ и го затвориха за близо половин час, блокирайки доста коли. Част от колите се опитаха да преминат през блокадата, но бяха спрени от протестиращите, които застанаха пред тях.

Полицията се опитваше да не допусне инциденти, предупреждавайки шофьорите да изчакат. Сред блокираните се оказаха председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Александър Стойков, а в другата колона наш репортер видя прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков.

Протестиращите възнамеряваха да останат на кръстовището около един час, но го напуснаха по-рано, вероятно заради нагнетяващото се напрежение между чакащите автомобили и тях. В колоната имаше и кола на СОТ, която настояваше да мине, за да си изпълнява служебните задължения.

След кръстовището протестът продължи по платното на ул. „Търговска“ и част от автомобилите отново бяха възпрепятствани да минат. Полицаите, охраняващи протеста, се опитаха да накарат участниците да напуснат платното и се получиха словестни пререкания, защото те отказаха.

Тогава на двама души бяха взети личните документи и записани личните данни, на този етап не е ясно дали ще им бъдат съставени актове за нарушение.

Протестът спря до старата автогара и с озвучаването, което протестиращите носят заедно със себе си някои от тях изразиха позицията си защо протестират и кое е най-важно за тях. Протестиращите пяха „Happy Birthday“, за Бояна, една от най-редовните протестиращи е рожденичка. Освен здраве и щастие, тя си пожела оставка на правителството, на главния прокурор, на Кошлуков и предсрочни, честни и прозрачни избори с машинно и електронно гласуване, за да се запазят устоите на демокрацията.

„Искаме хора с морал да ни управляват, искаме интелигентни хора да ни управляват и да ни представляват пред света, защото сегашните управници ни излагат“, каза нейната сестра.

Протестиращите пяха и „Боят настана“, под акомпанимент на китара, изпълнен от Йоан. Най-много ги въодушеви края на песента и стиховете „че сме свободни, а не робове“ и завършиха с викове „Да живее България“.

Протестът отново се върна на ул. „Г. С. Раковски“, за да завърши до общината.

About the Author :

9 Comments to “Протестиращите в Ямбол затвориха временно кръстовищата край подлеза и край ОУ „Христо Смирненски“”
 • С ВАС СМЕ!
  August 7, 2020 - Reply

  БРАВО МЛАДИ ХОРА! Познавам повечето от тях – интелигентни, образовани, работещи, с активна гражданска позиция и желание да свършат това, което ние 30 години не успяхме !

 • фен на ДЕЛНИК
  August 7, 2020 - Reply

  Много добро впечатление прави ДЕЛНИК! Отразяването на събития, анализи и коментари, харесва ми !

 • SOS
  August 7, 2020 - Reply

  Не е лошо към 40 човека да си правят разходка преди нощен сън,но е желателно да се използва само пешеходен път. Не е правилно да се пречи на автомобилите.

 • Страхил
  August 7, 2020 - Reply

  Малко сте бе, дедовите!
  Поне да бяхте питали как се затваряха пътища и се горяха гуми през зимата на 97-ма.
  По-добре се разпишете в подписката за сваляне на Бойко Борисов.
  Амбицията е за един милион, но засега има само 90 000.
  Затуй ви казвам, че сте малко.

 • ОСТАВКА
  August 8, 2020 - Reply

  Браво, Делник! Това е обективната журналистика. А нека останалите медии да мълчат за протестите в града – явно имат защо. Продължавайте в същия дух и дано повече хора ви четат и се събуждат от дълбокия си зимен сън! Имаме шанс да си извоюваме обратно държавата от мафията! Призовавам всички да се включат в протестите за едно по-добро бъдеще! Безучастието ви прави съучастници! Ставай, българино!
  Да живее България и ОСТАВКА!!!

 • SOS
  August 8, 2020 - Reply

  До ,,ОСТАВКА,, . Много сте малко . Цял месец се напъвате и сте смешни. Не пречете на държавата. Огромното мнозинство не желаем напрежение,а искаме да работим спокойно и продуктивно. Достатъчен ни е китайският вирус. Това не ви е зимата на 1996-1997 година(т.н.Жан-Виденова зима),когато хиперинфлацията,дело на БСП ни доведе до глад и мизерия. А ,,Делник,, опиянени от радост и симпатии ,с богат снимков материал показват метежниците. Та те снимките ,повече от протестиращите. Уж медиите трябва да са неутрални,а наш ,,Делник,, от край време си е болшевишка медия.

 • Лека нощ Ямбол
  August 10, 2020 - Reply

  Всички искаме да работим спокойно и продуктивно, а не да пълним джобовете на КОРУМПИРАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ! SOS,за какви болшевики говорите, в миналия век сте и в друго измерение! А младите хора от снимките напуснаха Ямбол, така че ще си отспите на спокойствие!

 • Ямболия
  August 10, 2020 - Reply

  Прав е SOS. Напуснаха за 30 години хора ,за които парите са най-важното нещо в живота. Това,роден дом,родители–тях не ги интересува. Любимият им звук,е звън на монети. Но патриотизмът не се измерва с пари. След вирусната пандемия,доста се прибраха в родните си места. Видяха ,че и тук не умираме от глад. Напротив,с всяка година,се увеличават доходите ни,а оттам и стандарта на живот. Това се усеща от всеки,в последните 10 години. Това,че сме още назад,е от дъното,в което бяхме преди това. Не става бързо. И макар и да има вирус,се справяме много добре икономически,в сравнение с повечето държави. Има корупция,но повече е сред тези,искащи да свалят незаконно законното управление.Корупцията,ще изчезне,защото в чакалнята на Еврозоната ни наблюдават ще бъдем контролирани много строго. Точно от този контрол и действия се страхуваттези,които искат с анархокомунистически наглости да свалят една демократично избрана власт. Но въобще няма да успеят. Колкото до младите,те виждат,както казах ,че сме доста по-напред с производство и жизнено ниво и много от върналите се ( а се върнаха към 25% от емигрантите),вече започнаха работа у нас. Ще се върнат и други. Този вирус ще промени завинаги живота. Ще се изпразнят мегаполисите,за сметка на по-спокоен живот в по-малките селища. От това печели много и България. Повечето наши гурбетчии вече почват да разбират,че животът и здравето,а не парите са по-важни за тях и тяхните деца. Друго си е къща с двор и роден въздух.

 • ДА СВАЛИМ ПРОСТОТИЯТА И КОРУПЦИЯТА ОТ ВЛАСТ
  August 11, 2020 - Reply

  ПО-ТЪПО, ПО-КОРУМПИРАНО И ПО-ЕГОИСТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ

Leave a reply