Промяна или демагогия?…

Kotev 10Случващото се напоследък кара,  както привържениците, така и противниците на ГЕРБ, да се питат променило ли се е нещо в политиката на партията и нагласите на вездесъщия й лидер. Най-озадачаващи, вероятно, са неочакваните и неординерни, зигзагообразни захождания около „Гьола” в Белене, вещаещи направо невероятен завой. Направо невероятен, подчертавам, защото предното правителство сътвори същинско чудо, като доведе нещата до пълния абсурд, наместо да инвестираме в строителството на електроцентралата, да плащаме почти милиард недобори, заради неизпълнение на договори. Този печален подвиг, достоен за книгата на рекордите „Гинес”, със сигурност, е без аналог в света, както би бил без аналог, вероятно, и невероятният обрат, ако се състои. Защото чуват се вече гласове, че телефонният разговор между Путин и Борисов е бил не за друго, а за преосмисляне на свършеното и несвършеното по съвместните енергийни проекти. И най-вече, мълви се, за размразяване на проекта АЕЦ „Белене”, който бе стопиран неразумно, направо идиотски, за да се угоди на чуждите интереси, след натиска на Европейската комисия -мним или реален.

Позволявам си да се усъмня в тъй шумно разгласения натиск, защото не засегна той тъй фатално, ако го е имало, нито Унгария, нито Турция, които също строят руски ядрени централи. Въобще, дали сме се натегнали прекомерно на Европейския съюз, или сме се противопоставили ненужно на Русия, си е наш проблем, струпал върху бедната ни глава, както знаем, още куп проблеми. Големи, страшни проблеми, защото зарязахме строителство, струвало милиарди на държавата и народа ни, реактори, които струват също милиарди и още куп инвестиции. А най-страшното е, че погребахме, покрай милиардите, и перспективата за развитието ни, бъдещите печалби, евтиното електричество и енергийната независимост. Ако сега, след грандиозния провал, Бойко Борисов и ГЕРБ са се освестили, все пак, трябва да побързаме да ги аплодираме, трябва да забравим миналото в името на бъдещето! АЕЦ „Белене”, без съмнение, е проект, който ни е нужен и колкото по-бързо го реализираме, толкова по-бързо ще решим много от проблемите си.

Същото, бързам да допълня, важи и за проекта „Южен поток”, стопиран по същия идиотски начин, или още по-идиотски! Ако е възможен и там, все още, някакъв благоприятен за нас обрат, трябва да драпаме със зъби и нокти, за да получим поне зрънце от богатството, който държахме в ръцете си и разпиляхме, заради политическото си малоумие. Разбрали са в ГЕРБ най-сетне, слава Богу, че прословутият хъб „Балкан” не чини пукната пара, ако няма с какво да го напълниш, пък и ако го напълниш с газ, чиято цена е висока, неконкурентна. Досещат се там вече и за това, че тръбата, ако я има, ако минава по наша територия, не само не пречи на хъба, а напротив, но дано не сме закъснели фатално за евентуалните, нови преговори. А инак, къде ни е бил акълът и колко е бил, като сме прекратили руските енергийни проекти, личи от народната мъдрост. Забравили са нашите държавници, види се, пословицата: ”Изпусни питомното, та гони дивото!”, забравили са и поговорката: ”След дъжд качулка!”

Е, пак с поговорки, ще се самоуспокояваме, като повтаряме, по-добре късно, отколкото никога, да речем, но дано, ще повторя, не сме закъснели фатално. И дано иде реч за промяна в мисленето, за нови, по-рационални нагласи, за нови, обмислени подходи, а не за демагогия! Защото демагогията, очевидно, е на въоръжение в ГЕРБ, щом тъй категорично и тъй щедро бе декларирана подкрепа за прословутия Референдум, а вече, ето, се инициират и нужните законодателни промени. Става дума за параден, демагогски жест, сигурен съм, а не за друго, защото е пределно ясно, че предложенията за законодателни промени няма да бъдат приети, ще отпаднат още в комисиите, или най-много на пленарно заседание. А демагогията на ГЕРБ е очевидна, защото редом с привидното им съгласие за промяна, върви масирана кампания по държавните медии против промяната. И се дрънкат невъобразими глупости от обичайните заподозрени, телевизионният професор Михаил Константинов и поредният Мъдрец -социолог, да речем. Тези многоучени мъже и други като тях, упорито ни убеждават, че мажоритарният вот не само няма да разбие статуквото, а ще го циментира. ГЕРБ и БСП, а наред с тях и ненавистното ДПС, не само няма да загубят позициите си, току повтарят многоучените мъже, но ще увеличат представителството си в Народното събрание и ще са, едва ли не, единствените три партии в новия парламент. В същото време, пак тези многоучени мъже, не някой друг, току ни плашат, че проклетата олигархия, пък и мафията, не дай си Боже, пък и всеки провинциален мошеник, едва ли не, ще пласират свои представители в парламента. Направо ще се напълни с марионетки и мошеници Народното събрание, предупреждават многоучените мъже, които ще лобират, наместо да законодателстват.

Е, как става това, нека обяснят тези мастити математици и умни глави, как хем ще се запази статуквото и традиционните партии ще увеличат представителството, хем ще се напълни парламента с мажоритарните кандидати на олигархията и мафията!? То не е нужен кой знае колко акъл, за да направиш лесния извод, че едното винаги е за сметка на другото, т. е. че ако се запази статуквото, няма да има и нови, мажоритарни кандидати, а ако ги има, значи има промяна! И понеже е задължително да допуснем, че професорът по математика може да смята, трябва задължително да допуснем, че пак той, ни лъже, по-скоро нарочно, като че ли, отколкото без да иска!

А дали могат да смятат социолозите, разбира се, е въпрос не толкова ясен, но можем да допуснем, все пак, че и те лъжат, пак по-скоро нарочно, отколкото неволно. Защото, уверяваше ни разпалено Мъдрецът-социолог, че партийната субсидия в Германия, която е половин евро, изглеждала малка, но всъщност била далеч по-голяма от нашата, стотици милиони, които идвали от фондации и дарители, освен от бюджета, защото това там било разрешено, а тук е забранено и т.н. Сметките на този разпален мъдрец обаче – точ в точ, както би се изразил Чудомир – бяха сметки без кръчмар! Обясняваше той, че в Германия субсидията е стотици милиони, но пропусна да отбележи, че Германия е десет пъти по-голяма, което ще рече, че количествено е горе-долу колкото нашата, въпреки добавката от фондациите. Обясняваше той, освен това, че партийната субсидия у нас е десет пъти по-голяма от тази в Германия, но пропусна да отбележи, че стандарта там е десет пъти по-висок, което тутакси прави субсидията 100 път по-голяма количествено. Въобще, обясняваше проблема тъй, както го обясняват политиците, навикнали да ограбват, още веднъж, мизерстващия народ, да го ограбват тъй, че да учудят света, защото другаде го няма това чудо. Демагогстват въпросните господа, близко е до ума, щом би трябвало да умеят да смятат, а се оказва, най-неочаквано, че не умеят да смятат, пък и мислят досущ като властниците, оказва се. И, като е тъй, би могло да се допусне и това, че демагогстват по поръчка на демагогстващите партии, т.е. на властниците.

Нека, ако не е тъй, ГЕРБ и партньорите им, обявили се за национално отговорни партии, се откажат поне от субсидията, ако не от друго, та да повярваме, че не демагогстват. Защото те от другото, видяхме, не се отказват, гласуваха си, без да им мигне окото, увеличение на депутатските заплати, а замразиха, зачеркнаха или разсрочиха увеличението на другите заплати и пенсии. Щедрите предизборни обещания за по-високи заплати и пенсии, както и друг път се е случвало, ще се превърнат в по-големи или по-малки лъжи, както и друг път се е случвало.

Напразни ще са надеждите и около Референдума, абсолютно сигурно е, че управляващата четвърт век партокрация  ще брани с всички средства свещеното статукво и няма да се откаже нито от удобния, пропорционален вот, нито от субсидиите, които са още един бакшиш за властниците. Едничката надежда за очакващите промяна са енергийните проекти, дано поне там я няма демагогията! Дано поне там се случи нещо обнадеждаващо, защото избирателната ни система, рано или късно, ще бъде променена, както ще бъде реформирана, рано или късно, съдебната система, но изтърваното в икономиката е загубено завинаги. Няма къде да идем, ще синхронизираме законодателството си с по-развитите страни, ще ни наложат реформите, ако не ги направим, но никой няма да ни върне загубеното от тъпите сделки и провалянето на печелившите проекти, няма как да се случи, невъзможно е да поправим някак глупостта…

Любомир Котев

About the Author :

Leave a reply