Пролетни празници в Стефан Караджово

11096579_879489122109625_6865631957544113526_oВ ОУ ”Ст.Караджа” с. Ст. Караджово, общ. Болярово учениците от ПИГ 1- 8 клас имаха за задача да  проучат  пролетните празници през април, да се запознаят  с техните символи  и свързаните с тях обичаи.

Стигнаха до обобщението , че тези празници са важна част от  живота на българите.За първи априлски празник посочиха  Лазаров

ден , наречен още „Лазарица”или „Лазарова събота”.Момичетата от с.Попово и с.Ст.Караджово участваха  в обреда лазаруване.

Предварителна научиха  песни и танци за празника ,с които се представиха като лазарки.

20150416_114018Цветница е  следващият хубав и кичест пролетен празник.Проучиха го, научиха че е още Връбница  и е празник на цветята.Изготвиха пролетни цветя от хартия.Знаят, че на този ден се ходи  на църква с върбови кланки  и цветя,а на връщане се сплита  венче от осветената върба в църквата,което пази хората от зло.

Цветна  Цветница дошла е,

гиздава като момиче,

обича-всеки знае-

с цвете да се закичи.

20150416_113932Най- много познания добиха за Великден най-големия  християнски празник.За него всички разказваха, рисуваха,боядисаха яйца,проучиха богатата символика на празника.Научиха за Седмичните Велики пости- време за покаяние и стремеж  към по- доброто.

От любов към хората , Господ  слязъл на  земята  в образа на човек.Понесъл страданията  и бил разпънат  на кръст.А на третия ден  след погребението му  се случило чудо-Христос  възкръснал.

Станаха рано децата

да боядисат яйцата…

Първото –червено, за здраве се чукат с боядисани яйца.

И когато с чудната си песен,

савейчето долетя от юг

всички поздрави с „Христос воскресе!”

Наш  дълг е да пазим традициите  и да запалим  огънчето на любовта  към българското в детските сърца.

About the Author :