Пролетен празник на коня и конния спорт

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 22 март 2014 г. в с. Тенево се проведе девети Общински пролетен празник на коня и конния спорт. Организатори са община „Тунджа”, кметство село Тенево и местното народно читалище „Просвета”. Приветствия към 23-та участници в кушията отправиха кметовете на община „Тунджа” Георги Георгиев и на село Тенево – Димитър Комитов. Сред официалните гости беше и председателят на Общински съвет „Тунджа” Нели Славова. Водещи на празника бяха мениджърът на читалище „Просвета”, с. Тенево – Нели Ройдева и актьорът Ангел Попов.
В трите гари на кушията участваха 7 впрегатни коня на домакините от с. Тенево, 16 впрегатни и състезателни коня на гости от Ямбол, Кукорево, Вресово, Камен, Ябълчево и Каменово.
В категория „Кушия с впрегатни коне” на 1 600 м взеха участие само представители на домакините от с. Тенево. Първо място зае Наско Русев с кон Божидар. Негови подгласници станаха Михаил Иванов и Исус Христов.
В категория „Кушия с впрегатни коне” – гости, класирането е следното: Недялко Йорданов с кон Лохна, Асен Асенов и Митко Атанасов – всичките от Ямбол.
В категория „Кушия дълга дистанция” на 2 000 м с най-добро време беше Сашо Филипов от Ямбол с кон Билиджийн, следван от Марин Маринов – Ямбол и Бахри Чакър от Ябълчево.
Най-млад участник в празника е 13-годишният Митко Атанасов от Ямбол с кон Крейзи. Най-възрастен участник бе 66-годишният Диньо Нейков от Тенево с кон Пламена. Най-нагизден беше конят Елизар с ездач Христо Шикеров от село Камен, област Сливен.
Наградите връчиха кметовете Георги Георгиев и Димитър Комитов.
Празникът премина при перфектна организация, създадена от представителите на РПУ – Тунджа и домакините от Тенево. Той бе съпътстван и с ритуалното захранване на конете от кметовете на общината и на село Тенево, с изпълнения на фолклорната певческа група и танцовия състав към читалището и фолклорен ансамбъл „Тунджа” към община „Тунджа”.

About the Author :