Прокуратурата се самосезира за противозаконно възпрепятстване на горски служители

maika1Окръжна прокуратура Ямбол се самосезира от журналистически публикации и възложи проверка за това, че в района на гр. Елхово обл.Ямбол служители на Държавно горско стопанство са били противозаконно възпрепятствани да извършат служебните си задължения по проверка на документи, удостоверяващи право на групов лов на дивеч.

Предварителната проверка по случая е възложена на органите на Областна дирекция на МВР – Ямбол, които ще трябва да съберат информация за това дали са налице данни за извършени престъпления по три различни текста от Наказателния кодекс.

Първият е чл.269 от НК – заплашване с цел принуда на орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, престъпление което  се наказва с лишаване от свобода до шест години. Вторият е по чл. 270 от НК – противозаконно възпрепятства орган на властта да изпълни задълженията си, престъпление което се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева. Третият е по чл.237 от НК – който, без да притежава ловен билет, убие или улови дребен дивеч, специално указан в Закона за лова, както и онзи, който макар и да притежава ловен билет, убие или улови такъв дивеч в забранено време, в забранено място или със забранени средства, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7.

 

About the Author :

Leave a reply