Прокуратурата се зае с умрели при водопой от река Тунджа животни

sad 12Районна прокуратура – Ямбол, се самосезира и постанови проверка, по повод разпространена  в медиите информация, в която се посочва, че на 13.08.2017 г., след водопой в река Тунджа, са умрели животни, собственост на мъж от село Кукорево, област Ямбол, информират от пресцентъра на прокуратурата. Дни преди това своя проверка бе започнал и екип от експерти на РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и Регионална лаборатория – Стара Загора. В неделя три крави умряха, след като са пили вода от реката, други четири едва са били спасени. Стопаните от селото предполагат, че причината е в замърсеност на водата с отровни вещества.

Прокурорската проверка, която има срок за извършване от 30 дни, е възложена за извършване на ОД на МВР – Ямбол, РИОСВ –Стара Загора, Басейнова дирекция –Пловдив, Регионална  ветеринарно-медицинска служба –  Ямбол и Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол.

Горепосочените институции трябва са съберат подробни сведения от страна на собственика на животните и други лица имащи отношения по случая и да установи има ли пострадали други животни, които са консумирали вода от р. Тунджа.  Ще бъде изследвана водата и ще бъде установено представлява ли тя опасност за живота и здравето на хората или животните. Ако се установи замърсяване,  то ще бъде установен и източника за него. Предстои да бъдат взети и проби, които да установят и точната причина за смъртта на животните.

След  извършване на горепосоченото и други действия в хода на проверката, наблюдаващият прокурор ще прецени има ли данни за извършено престъпление от общ характер.

About the Author :