Прокуратурата образува досъдебни производства за купуване на гласове

DSC05863Две досъдебни производства срещу неизвестен извършител и две преписки са образувани в Районна прокуратура – Ямбол по сигнали за купуване на гласове и изборни нарушения, съобщи дежурният прокурор Иван Иванов.

Двата сигнала са подадени вчера. Единият е от информатор, който е съобщил, че по време на предизборната кампания определен човек е предложил да осигури средства, които да бъдат раздадени на хора, за да гласуват за определена партия. Зам.-районният прокурор Иван Иванов съобщи, че сигналът е срещу неизвестен извършител, защото т. нар. информатор е посочел две имена и прякор, но все още не е уточнено кое точно е лицето.

Вторият сигнал е подаден на тел. 112, че в село Тенево вчера е преминала кола, която предлагала на роми в селото пари да гласуват за определена партия, но когато на място пристигнала полицията нямало помен нито от колата, а подаващият сигналът не е посочил регистрационен номер на автомобила.

Днес е подаден сигнал, по който е образувана преписка, че микробус, собственост на кандидат за народен представител, е превозвал трудноподвижни хора до секцията в бившата клиника „Хипократ”. Разпитани са хората, но те са свидетелствали, че само са превозвани до секцията, но никой не ги агитирал и не им казвал за кого да гласуват, а те гласували за този, за когото са си решили.

Вчера е подаден и сигнал, че в деня на размисъл от кола са хвърляни агитационни флайъри, но отново без конкретика нито за коя партия е агитацията, нито за номера на колата. Този случай представлява изборно нарушение, но не е престъпление.

 

 

About the Author :