Прокуратурата задържа турски гражданин за недекларирани над 267 000 лв.

RSad Elhovo_CMYKaВ резултат на отличната работа на служители на Митница Бургас, Районна прокуратура – Елхово задържа за срок до 72 часа турския гражданин Али К. Той е обвинен за това, че на 23.12.2018г. около 18.20 часа на ГКПП – Елхово от Република България за Република Турция на трасето за обработка на изходящи леки автомобили и автобуси -посредством лек автомобил марка „Фолксваген“, не е изпълнил задължението за деклариране пред митническите органи на Р.България на парични средства – сумата от 136 600 евро, равняваща се на 267 166лв., с цел пренасяне на паричните средства през границата на страната с Р.Турция, която е външна граница за ЕС, с което нарушил Валутния закон, като стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – престъпление по чл.251 ал.І от НК.

За това умишлено престъпление е предвидено наказание   „лишаване от свобода“  до 5г. или „глоба“ в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението и отнемане на същия в полза на държавата.

Предстои Районна прокуратура – Елхово да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Разследването по делото се провежда от разследващ митнически инспектор при Агенция „Митници“.

About the Author :

Leave a reply