Проект „Топъл обяд“ стартира в училището в Стефан Караджово

DSC01900Ямбол, 07.12.2007 г.

Проект „Топъл обяд“ стартира днес в ОУ „Стефан Караджа“ в с. Стефан Караджово, община Болярово. Чрез него 78 деца в продължение на 75 учебни дни през зимните месеци ще получават редовно топъл обяд. Начинанието се осъществява съвместно от БЧК и община Болярово, които си поделят по равно разходите – всяка от страните участва с по 4 500 лв.

„Смисълът на тази програма е да осигури здравословно хранене на учениците, както и създаване на здравословни навици за хранене, на допълнителен стимул на децата да се справят по-добре в училище“, уточни Митко Филипов, директор на БЧК-Ямбол.

В ОУ „Стефан Караджа“ от години се развива социална политика и „Топъл обяд“  е допълнение към нея, отбеляза от своя DSC01906страна директорката Дора Карагьозова. Тя допълни, че проектът предварително е бил много добре приет и от децата, и от техните родители.

Община Болярово е от малкото общини в страната, която провежда толкова активна социална политика, отбеляза общинският кмет Христо Христов. Той допълни, че в момента, в който местната власт е разбрала за възможността да се помогне за по-доброто хранене на децата в Стефан Караджово, той е инициирал среща с ръководството на БЧК и е станало  ясно, че от организацията могат да отпуснат част от средствата. Храноденът на дете е 1,30 лева. Децата в това училище почти изцяло са от ромски произход. Идеята е учебното заведение да бъде съхранено и един от начините учениците да посещават редовно учебните занятия е те да бъдат добре награнени, облечени, да им бъде осигурен транспорт плюс доброто DSC01913обучение от учителския колектив. В лицето на настоящата директорка Дора Карагьозова училището много добър ръководител, който наследи дългогодишния директор на училището Димитър Дичев и се работи много активно, подчерта кметът.

Христо Христов отбеляза, че в момента се разработва още един проект за училището в Стефан Караджово. С него община Болярово ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, по която ще бъдат отворени мерки в образователното направление. Той е за ремонт на покрива на училището, за цялостно саниране на сградата, смяна на дограмата и обзавеждане. През следващите 6 -7 години се очаква добра посещаемост от около 60 – 80 деца в ОУ „Стефан Караджа“ и евентуалното реализиране на този проект ще даде възможност те да се образоват по-добре. Общината от години се опитва да намери средства за обновяване на училищната сграда – чрез екодоверителния фонд, както и чрез други донори, очакванията са този път да се стигне до положителна развръзка. Това, което се прави с „Топъл обяд“ е  надграждане в грижите за децата от Стефан Караджово и околните села, които се обучават тук.

DSC01885 DSC01888 DSC01889 DSC01905 DSC01912 DSC01915

About the Author :