Проектът на ЯТПП “Вашият глас за Европа” мотивира за участие в евроизборите

IMG_6507Новият европейски проект “Вашият глас за Европа”, по който Ямболската търговски-промишлена палата (ЯТПП) работи от края на 2018 г., беше представен днес, 24 януари 2019 г. Проектът е директно съфинансиран от Европейския парламент. Неговата основна цел е да мотивира гражданите в предстоящите избори за европарламент, които ще се проведат във всички страни-членки през периода 23-26 май 2019 г. Задачата е да им осигури непартийна информация, да популяризира основните постижения и ролята, която играе Европейският парламент в Евросъюза.

Това е единственият подобен проект, одобрен извън столицата, от София има одобрени още два проекта, но те са за организации, които са приближени или работят заедно с Председателството на ЕС или Европейската комисия. Дейностите на проекта на ЯТПП ще се осъществят в Югоизточния планов регион, т.е. в Ямбол, Сливен и Бургас, но ще достигнат до много хора от цялата страна, каза при откриването председателят на Палатата Стойчо Стойчев. Включени са повече от 30 дейности, които ще приключат до края на месец май. “Важното послание е наистина да гласуваме за това, което харесваме или не харесваме и за да го променим”, отбеляза още той.

IMG_6509По проекта на ЯТПП вече е в процес на изпълнение на мащабно информационно изследване върху осведомеността, знанието и готовността на гражданите да участват в изборите за Европейски парламент. Анализът ще бъде използван за определяне на основните теми за дискусии по време на публичните срещи и дискусии с различните социални групи.

Най-малка избирателна активност в евроизборите у нас проявяват най-младите, които гласуват за пръв път – учащите се, както и пенсионерите – предполага се, че те имат най-малко информация. Затова и това са основните групи, с които стартира проектът. През февруари са планирани информационни срещи под наслов “Ще гласувам за първи път” с ученици от 11 и 12 клас в 6 училища в Ямбол, Сливен и Бургас. Ямболските училища са: Професионалната гимназия по икономика, ПГ по архитектура и строителство, Езиковата гимназия и ПГ по лека промишленост, екология и химични технологии. Предстои да се определят датите и училищата в Сливен и Бургас. Организаторите ще разкажат на учениците какво прави Европейският парламент, как това се отразява върху живота, който им предстои след завършване на училище и колко е важно те да упражнят своя вот.

IMG_6511Ще се работи с пенсионерските клубове, организаторите ще отидат на място в клубове в Ямбол, Сливен и Елхово. Тези събития са озаглавени “Избирателите нямат възраст”.

Предвидена е много работа с медиите чрез прессъобщения и предавания.

Ще бъдат посетени два университета – в Ямбол и един в Бургас.

Ще има дискусионни срещи за широката общественост в шест общини от Югоизточен район – в Ямбол, Сливен, Бургас, в няколко населени места в община “Тунджа”, в Елхово и Стралджа. Техният наслов ще е “Май 2019 – Този път ще гласувам”.

Предстоящите европейски избори са четвъртите по ред, в които ние българите ще участваме и според изследванията на Европейската комисия последните два пъти избирателната активност е намаляла значително. Кампанията за стимулиране на избирателната активност се нарича “Този път ще гласувам”. Тази година се очаква над 360 млн. европейци да дадат своя вот за над 700 евродепутати, които ще ни представляват. Евродепутатите сега са 751, след Брекзит те ще станат 701, но това не засяга България, броят на нашите депутати остава без промяна – 17.

 

 

About the Author :

Leave a reply